top of page

De 21 grootste blunders die je kan vermijden als je ontslag neemt

Bijgewerkt op: 5 jan. 2022


man met zijn hoofd in zijn handen

Wanneer jij je nieuwe droombaan hebt gevonden dan zal je vaak ook bij je huidige baan ontslag moeten nemen. Het opzeggen van je baan is voor veel mensen heel erg lastig. Je voelt je misschien opgelaten, onrustig en schuldig omdat je ontslag moet nemen. Maar daarnaast ben je vast blij en opgetogen omdat je veel zin hebt in je nieuwe baan. Wanneer je eindelijk de knoop hebt doorgehakt en je op zoek gaat naar een andere baan dan is het heel verleidelijk om je collega's - waar je een goede band mee hebt - over je plannen te informeren.


En als je dan uiteindelijk je droombaan hebt gevonden dan wil je het natuurlijk van de daken schreeuwen. Het kan namelijk maar zo zijn dat je al lang aan het zoeken bent geweest of dat je al enige tijd niet meer op je plek zat.


Om deze reden heb ik hieronder de 21 grootste blunders onder elkaar geschreven voor je. Zorg ervoor dat je deze blunders kan vermijden als je ontslag wilt nemen. Je kan maar beter goed gewaarschuwd zijn!


Als je gaat solliciteren houd dit dan gewoon lekker voor jezelf

Je huidige collega's hebben er niks aan als je ze in het geheim verteld dat je aan het solliciteren bent. Het geeft alleen maar ongemakkelijke situaties. Voor jou is het waarschijnlijk een leuke volgende stap. Maar voor je collega's kan het anders zijn.


Misschien durven zij de stap wel niet te maken. Of misschien ken je ze toch minder goed dat je denkt. Hoe vervelend is het als meerdere mensen op de hoogte zijn van je plannen. Je kan het beter voor je houden totdat de knoop echt is doorgehakt.


Zeg je huidige baan pas op als je daadwerkelijk het nieuwe contract hebt getekend

Dit is één van de belangrijkste tips. Je hebt pas een nieuwe baan als het contract getekend is. Natuurlijk kan het allemaal goed voelen, maar je weet maar nooit natuurlijk.

Vaak wil je het van de daken schreeuwen als je bent aangenomen voor een andere baan maar het is slim om het nog even voor je te houden.


Voor jou is het natuurlijk een ontzettend belangrijk moment, maar voor je huidige collega's maakt het echt niet zoveel uit of ze het nu weten of over een paar dagen pas. Neem het zekere voor het onzekere en zorg dat je eerst een contract hebt getekend.


Bel geen oud-collega's op als je weg wilt gaan

Ik heb dit helaas zelf ondervonden. Je denkt dat je oud-collega's goed te vertrouwen zijn want ze zijn niet voor niets weg gegaan. Misschien verwacht je dat je een goede connectie had maar niet alles is wat het lijkt. Sommige mensen zijn in het ''echte leven'' toch anders dan op de werkvloer.


Besef je namelijk vooral dat elk nieuwtje voor veel mensen heel leuk is om door te vertellen. Probeer het daarom voor je te houden. Ik had namelijk zelf dat ik bij een oud-collega had geïnformeerd of er nog een baan beschikbaar was. Wat bleek die oud-collega had het daarna weer doorverteld. Vervolgens wist mijn leidinggevende dat ik aan het solliciteren was voordat ik zelfs een sollicitatiegesprek had gehad! Echt een groot leermoment voor mij. Je kunt maar beter voorzichtig zijn.


Geef duidelijk aan in je sollicitatieprocedure dat je huidige werkgever niet op de hoogte is dat je aan het solliciteren bent

Je nieuwe werkgever wilt vast weten wat voor een vlees hij in de kuip heeft. Het kan natuurlijk maar zo dat hij de referenties gaat nabellen in je C.V.

Wees daarom heel duidelijk dat je huidige werkgever nog niet op de hoogte is van het feit dat je een andere baan aan het zoeken bent. Anders kan het maar zo dat je huidige werkgever per ongeluk wordt gebeld.


Controleer goed wat precies je opzegtermijn is

Het is natuurlijk ontzettend stom als je aangeeft bij je nieuwe werkgever dat je één maand opzegtermijn hebt en later blijkt het twee maanden te zijn. Zorg voor goede informatie aan je nieuwe werkgever.


De overgang blijft altijd lastig van de oude naar de nieuwe werkgever maar probeer in ieder geval bij allebei de partijen goed en duidelijk te handelen.


Bepaal welk moment van de dag of week het beste is om je baan op te zeggen

Probeer het in je eigen hand te houden als je je baan gaat opzeggen. Doe het altijd in een persoonlijk gesprek met je leidinggevende. Mijn tip is om het niet aan het begin van de dag te delen maar ergens aan het einde van de dag zodat je daarna snel naar huis kan als de 'bom' is ingeslagen.


Niets is zo vervelender dat je collega's boos, verward of teleurgesteld zijn dat je weg gaat. En als ze er een nachtje over hebben geslapen is het vaak iets minder erg en zijn ze er al aan gewend.


Vertel altijd eerst aan je werkgever of leidinggevende dat je een andere baan hebt

Probeer je echt in te houden als je een andere baan hebt geaccepteerd met het vertellen van het nieuws bij je naaste collega's. Het is voor jou natuurlijk ontzettend leuk nieuws dat je een nieuwe stap gaat maken. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je huidige collega's het niet zo leuk vinden dat je weggaat. Je wilt geen geklets of geroddel op de werkvloer dus vertel altijd eerst aan je leidinggevende dat je ontslag neemt en vervolgens aan je collega's.


Één van de eerste vragen die vaak worden gesteld door je leidinggevende als je ontslag hebt genomen is; wie zijn er al op de hoogte van je ontslag? Het is dan heel fijn als je kan zeggen dat hij of zij de eerste is binnen het bedrijf.


Overleg goed met je huidige werkgever wat je laatste werkdag is

Als je je baan opzegt dan springen veel leidinggevende in een andere houding. Eerder waren ze misschien wel je beste vriend en nu moet alles volgens de regels. Misschien kan je je aanwezige vakantiedagen niet direct opnemen en willen ze je het liefst nog zo lang mogelijk houden.


Mijn ervaring is namelijk dat als je je baan hebt opgezegd je opeens niet meer zo belangrijk bent voor je collega's en leidinggevende. Als je eenmaal ontslag hebt genomen is het vaak fijn om die ''tussentijd'' niet te lang te laten duren. Want het kan maar zo zijn dat je er een akelig gevoel aan overhoudt. Mijn advies is om je gewoon te houden aan de wettelijke of overeengekomen opzegtermijn. Laat je niet verleiden om er nog een maandje bij aan te plakken om zo extra aardig te zijn.


Zorg dat je direct schriftelijk opzegt zodat je het zwart op wit hebt

Als je je baan opzegt dan staat er vaak in je arbeidsovereenkomst dat je de opzegging door middel van een aangetekende brief moet doorgeven. Dit is natuurlijk vaak een beetje vreemd als je gewoon op kantoor zit. Dus zorg ervoor dat je daarom je opzegging bij de hand hebt en dat je deze samen ondertekend.


Of je kan de opzegging direct die dag ook nog per e-mail toesturen. Zorg dat je aan alle eisen hebt voldaan welke in je huidige arbeidscontract staan vermeld.



Maak goede afspraken met je nieuwe werkgever over eventueel studiekosten die betaald moeten worden

Vaak heb je met je huidige werkgever afgesproken dat als je binnen een bepaalde termijn na het behalen van een studie uit dienst gaat, je een terugbetaalvergoeding verschuldigd bent.


Probeer deze bedragen voor jezelf goed in beeld te hebben zodat je dit mee kan nemen in de salarisonderhandeling met je nieuwe werkgever. Het gebeurd heel vaak dat je nieuwe werkgever de kosten die je moet terugbetalen voor zijn rekening kan nemen. Mits je dit in de salarisonderhandeling meeneemt natuurlijk. Je kan dit teruglezen in je arbeidsovereenkomst en je studieovereenkomst.


Overleg met je leidinggevende hoe en wanneer je het nieuws naar buiten brengt

Zoals al eerder gezegd is de wereld klein. Je komt vast nog wel mensen tegen in de toekomst, waar je nu mee samenwerkt. Het is altijd goed om mensen van andere bedrijven waar je veel mee hebt samengewerkt te informeren dat je weg gaat.


Maar voordat je anderen gaat informeren, doe dit wel in overleg met je leidinggevende. Het is voor iedereen het beste als je dit op de juiste manier communiceert. Het moet ook positief gebracht worden en geen negatieve lading hebben. Dit is voor geen van de partijen goed.


Zorg ervoor dat je altijd goed uit elkaar gaat met je huidige werkgever

De wereld is klein. Je komt elkaar vast nog wel een keer tegen. Het is erg belangrijk dat je goed uit elkaar gaat want je wilt gewoon geen gedoe. Geen losse eindjes. Sluit het goed af als je vertrekt met je leidinggevende en je collega's. Als je elkaar ooit nog eens tegenkomt, dan is het fijn als er het geen onhandige vervelende situatie wordt.

Zorg ervoor dat je je werk goed kan overdragen

Als je nu een baan hebt waar jij veel verantwoordelijkheid hebt of wanneer alleen jij diverse taken uitvoert dan is het heel netjes om dit goed over te dragen. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hebt om je werk goed over te dragen. Maak overzichten en handleidingen voor diegene die jouw werkzaamheden gaat overnemen.


Het is namelijk erg vervelend als je iets niet goed overdraagt en je ex-collega's ondervinden hier veel hinder van.


Sluit je laatste werkdag goed af

Als je je laatste werkdag hebt dan is dit vaak heel erg vreemd. De plek waar je uren met je collega's hebt doorgebracht zal er straks niet meer zijn voor jou. Zorg dat je deze tijd leuk afsluit. Neem bijvoorbeeld nog even taart mee of een klein cadeautje voor de collega's waar je goed mee hebt samengewerkt. Zorg dat je afscheid leuk is en niet te zwaar. Je kent je collega's vast ontzettend goed dus probeer ook iets persoonlijks te geven. Een leuk kaartje is natuurlijk al hartstikke leuk. Vergeet ook niet om je leidinggevende en je collega's te bedanken voor het vertrouwen en alle uren die jullie samen hebben doorgebracht.


Zorg als je de laatste dag hebt gehad dat je alle privémails en bestanden verwijderd van je werkaccount

Het kan natuurlijk maar zo zijn dat je af en toe met je partner of vriendinnen hebt gemaild tijdens je werktijd. Zorg ervoor dat je mail leeg is en je de mensen waarmee je privé mailt ook duidelijk hebt aangegeven dat je niet meer op dat mailadres beschikbaar bent,


Het kan ook zijn dat je een laptop had van je werk met bijvoorbeeld privéfoto's. Controleer alles goed zodat je geen privé-bestanden met je oude collega's deelt.


Praat niet negatief over je (oude) collega's en werkgever

Het is heel verleidelijk om bij je nieuwe werkgever te klagen over je vorige baan. Maar doe dit gewoon niet. Als je nieuwe baan heel erg leuk is dan is dit hartstikke fijn en je kan deze positieve dingen natuurlijk extra benoemen.


Maar probeer iets wat positief is niet een negatieve lading te geven over je eerdere ervaringen. Je huidige werkgever zal dan wellicht beseffen dat als je zo over je oude werkgever praat je in de toekomst misschien ook wel zo over hem/haar praat.


Probeer jezelf niet beter voor te doen dan je bent bij je nieuwe werkgever

Als je aan het solliciteren bent dan kan je beter eerlijk zijn over je huidige salaris en je arbeidsvoorwaarden dan een hoger salaris door te geven. Je kan natuurlijk aangeven dat je een salarisverhoging wilt maar wees wel eerlijk. Je ziet vaak dan nieuwe werkgever een kopie salarisstrook opvragen. Natuurlijk is het niet verplicht om dit aan te leveren, maar het is wel gek als je het niet aanlevert als hierom wordt gevraagd.


Je kan beter eerlijk zijn en natuurlijk goed proberen te onderhandelen. Maar als er gevraagd wordt wat je nu verdiend hoef je niet te liegen. Je kan bijvoorbeeld ook een hoger salaris vragen omdat je een vaste baan inruilt tegen een tijdelijk contract.


Laat afspraken over salarisstijgingen schriftelijk vastleggen

Stel dat je met je nieuwe werkgever afspraken maakt over salarisverhogingen voor de toekomst, dan is het goed om deze afspraken ook vast te leggen. Bij een sollicitatie zijn veel werkgevers positief en vinden ze alles goed. Dit kan op dat moment heel positief klinken. Maar je weet natuurlijk niet of ze het een half jaar of een jaar later zich nog steeds herinneren.


Als je eenmaal ergens in dienst bent kan het maar zo zijn dat eventuele salarisverhogingen die je toe waren gezegd in het sollicitatiegesprek opeens niet meer op de to-do-list staan. Dus zorg dat je dit bevestigt krijgt per email. Dan kan je er op een later moment altijd naar verwijzen.


Wees je ervan bewust dat een nieuwe baan altijd veel energie kost

Als je start met een nieuwe baan zorg ervoor dat je het rustig aan doet in je vrije tijd. Zorg dat je genoeg tijd en rust neemt om goed op te laden. Vaak besef je niet hoeveel energie het allemaal kost. Al die nieuwe mensen, nieuwe ervaringen, nieuwe computersystemen en nieuwe werkzaamheden. Zorg goed voor jezelf!

Praat niet negatief over je oude werkgever

Omdat je ergens weg gaat betekent het niet dat alles slecht was. Je gaat natuurlijk niet voor niets weg, maar het is nergens voor nodig om iemand door het slijk te halen. Het is veel netter om positief over je eerdere werkgever(s) te praten.


Mocht je elkaar nog eens tegenkomen dan is het heel fijn als je elkaar gewoon in de ogen kan kijken. Mocht je wel je hart willen luchten dan kan dat natuurlijk. Maar doe dit echt bij een select aantal mensen. Als je vervolgens in de toekomst een nieuwe baan zoekt dan is het ook gewoon fijn als je oude werkgever een referentie voor je kan zijn.


Probeer geen collega's mee te nemen naar je nieuwe baan

Het klinkt natuurlijk verleidelijk om je huidige collega's mee te nemen naar je nieuwe werkgever maar doe dit (in eerste instantie) niet. Het is natuurlijk lastig om afscheid te nemen maar misschien is het goed om eerst zelf bij je nieuwe werkgever aan de slag te gaan.


Als het dan na een aantal maanden nog steeds zo leuk is dan kan je natuurlijk altijd je oud-collega benaderen. Maar doe dit niet als je nog ergens werkt. Je kan hier zelfs nare juridische consequenties van krijgen.





bottom of page