top of page

Top10 dankbaarheidsdagboeken 2022


Wil jij ook aan de slag met een dankbaarheidsdagboek? Als je je kunt richten op dankbaarheid, dan kan dit veel voordelen geven in het dagelijks leven. Het positieve gevolg is dat je je beter voelt, je blijer wordt en daardoor meer energie krijgt! Een positief dagboek kan hierbij helpen.


In het huidige tijdperk is het vaak moeilijk om dankbaar te zijn voor wat je hebt. Door reclames om je heen, door mensen om je heen of door materialistische zaken zijn we geneigd om steeds meer te willen. We zien juist wat er niet is, in plaats van wat er wel is.

Je wilt vaak meer, een groter huis, meer salaris, een paar kilo er af, een personal trainer, een mooiere auto, noemt het maar op. Wanneer je niet tevreden bent dan is het lastig om in een dankbaarheidsstemming te komen. Als je de tijd neemt om dagelijks een moment te nemen om dankbaar te zijn over alle dingen wat je wel hebt, dan resulteert dit in meer geluk in je leven. Want onderzoek toont aan dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid.


Zoals Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen aangeven in 'De Kracht Van Dankbaarheid'; "Nu zie ik het als een van de krachtigste middelen om het leven intensiever en vreugdevoller te maken en met meer hoop en moed tegemoet te treden. Ook in de aanwezigheid van talloze gebeurtenissen die pijn doen of angst aanjagen."Veel mensen denken dat je eerst gelukkig moet zijn, voor je dankbaarheid kunt voelen. In werkelijkheid is het juist het tegenovergestelde, als je meer dankbaar bent wordt je gelukkiger.


Ik heb voor jou de 9 mooiste dankbaarheidsdagboeken onder elkaar gezet om je op weg te helpen naar een gelukkiger leven.

In dit artikel geef ik je antwoord op de onderstaande vragen:

Wat zijn de voordelen van het schrijven in een dagboek?

Er zijn verschillende voordelen te noemen om te gaan schrijven in een dagboek. Er zijn 10 wetenschappelijk onderbouwde redenen.

 1. Je ontwikkelt je cognitieve vaardigheden

 2. Je hebt meer kans om je doelen te bereiken

 3. Je traint je geheugen

 4. Je hebt een sterker immuunsysteem

 5. Je hebt een lagere bloeddruk

 6. Je hebt een betere longfunctie

 7. Je kunt betere sportprestaties leveren

 8. Je kunt sneller helen van een traumatische gebeurtenis

 9. Je komt sneller (weer) aan werk

 10. Je bent meer tevreden

Doordat je onder woorden brengt waar je over piekert of wat je bezig houdt ga je er op een andere manier naar kijken. Je kan problemen van je af schrijven, hierdoor ervaar je minder stress. Ook komt uit deze wetenschappelijke onderzoeken naar voren dat als je dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent dan krijgt je mentaal en fysiek een boost. Door het tonen van dankbaarheid wordt je uiteindelijk meer tevreden en een positiever mens. Als je dit zo leest dan is er eigenlijk geen reden meer om het schrijven in een dagboek nog langer uit te stellen. En dan is een keuze voor een dankbaarheidsdagboek één van de beste keuzes voor meer geluk in je leven. (bron)

 

Wanneer is het beste moment om in je dankbaarheidsdagboek te schrijven?

Als je een dankbaarheidsdagboek wilt gaan bijhouden dan is het verstandig om dit in je dagelijkse activiteiten in te plannen. Naar mijn mening is de beste keuze in de vroege ochtend of in de avond. Dus wanneer je de dag start, of wanneer je de dag eindigt. Er zijn speciale dankbaarheidsdagboeken om in de avond of in de ochtend in te vullen.


Als je dagelijks even de tijd neemt om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, zal je merken dat dit je leven zal gaan verbeteren! De wetenschap levert ons overtuigend bewijs over dankbaarheid. Er is zelfs géén enkel onderwerp in de psychologie waarvan de resultaten zo overweldigend zijn. Niet voor niets komt het in bijna ieder coachingstraject aan bod. In situaties van stress, burn-out, zorgen, onzekerheid en een overdosis aan negativiteit zijn je dagelijkse dankbaarheden een goed hulpmiddel voor je geest en je lichaam. Het is een vaardigheid die je eenvoudig kunt trainen.


Het is het beste om het in je dagelijkse activiteiten in te plannen zodat je het ook blijft doen. Als het eenmaal een routine is geworden dan kan je er ook het beste uit halen. Het beste moment wanneer je in je dagboek kan schrijven bepaal je zelf. Denk er goed over na of je dit in de ochtend of in de avond wilt plannen zodat je de beste keuze kunt maken voor het kopen van het dankbaarheidsdagboek.

De avond invuldagboeken zijn erop gericht om je dag positief af te sluiten. Daarnaast heb je soms ook de mogelijkheid om je doelen voor de volgende dag te noteren. Er is voor iedereen wel een dagboek te vinden die perfect past.

 

3 stappen voor een succesvol dankbaarheidsritueel

De 3 stappen tot het succesvol bijhouden van je dankbaarheidsritueel volgens Robert Emmons, die al vele jaren onderzoek doet naar dankbaarheid is als volgt:

 1. specificiteit; beschrijf zo veel mogelijk details van de positieve gebeurtenis. De kracht van het schrijven onder dankbaarheid zit in de details.

 2. Verrassingselement; schrijf over onverwachte of verrassende gebeurtenissen. Besteed extra aandacht aan gebeurtenissen met een verrassingselement. Deze maken vaak het meeste indruk.

 3. De tijdelijheid der dingen; hiermee wordt bedoelt dat alles tijdelijk is. Je goede gezondheid, de mensen om je heen, de mooie bloem die bloeit. Alles wat op dit moment in je leven is, daar wen je aan. Als iets wegvalt zoals je fysieke gezondheid of als iemand komt te overlijden, dan pas ga je het vaak extra waarderen. Zoals De Dijk zingt, een man weet pas wat hij mist, als ze er niet is. bron

Deze 3 stappen komen naar voren in een dankbaarheidsdagboek. Een dankbaarheidsdagboek laat je stil staan bij dankbaarheid. Bij de mooie momenten van de dag. Doordat het een invulboek is, wordt je getriggerd om een antwoord te geven op de vragen die worden gesteld. Zo leer je je dag positief te starten of positief af te sluiten.


Hieronder een video waarin Robert Emmons, the power of gratitude toelicht:Het is echt bewezen dat als je dankbare momenten opschrijft dit je denken en handelen beïnvloedt en bekrachtigt. Als je voordat je opstaat je opschrijft dat je blij bent met bijvoorbeeld een dak boven je hoofd en dat je warm kan douchen, dan start je de dag al met positieve energie. En als je voor het slapen ook stil staat bij dankbaarheid dan programmeer je je brein op een positieve manier. Hierdoor kan je op korte termijn meer geluk ervaren.

 

Hoe weet ik welk type dankbaarheidsdagboek bij mij past?

Wanneer je een dankbaarheidsdagboek wilt gaan gebruiken dan is een invulboek vaak wel aan te raden. Er worden dan dagelijks vragen aan je gesteld waar je een antwoord op kan geven. Het voordeel hiervan is dat je zelf niet hoeft na te denken over wat je moet gaan schrijven, maar je dus alleen het antwoord hoeft te geven op de vragen die gesteld worden. Je hebt invuldagboeken met weinig vragen en uitgebreide vragenlijsten. Jij kan zelf beslissen wat het beste bij je past.

 

Het 5-jaren dagboek, blanco dagboek

Een 5-jarendagboek is een erg leuke manier om jezelf dagelijks te richten op iets wat je blij heeft gemaakt die dag of waar je dankbaar voor bent. Je bent vrij om hier te schrijven wat je wilt, maar je kunt dit boekje natuurlijk ook als dankbaarheidsboekje gebruiken.


Bij het 5-jaren dagboek schrijf je elke dag één of twee zinnen over wat je hebt meegemaakt die dag en dit 5 jaar lang. Dus op één pagina staan vijf jaren waar je onder elkaar kan invullen wat je die dag hebt gedaan. Het 5-jaren dagboek is één van mijn favorieten!

 

Invuldagboek voor dankbaarheid

Bij de meeste dankbaarheidsdagboeken worden er dagelijks een aantal vragen gesteld waar je antwoord op kan geven om je meer te richten op dankbaarheid. Het is wel fijn om een invulboek te kiezen zodat je een goede leidraad hebt waar je je die dag op kunt richten. Je kunt natuurlijk zelf ook gewoon een notitieboekje bijhouden of online een dagboek bijhouden. Zelf ben ik een voorstander van om minder op schermen te kijken en soms ook even de rust te nemen om met de pen iets op papier te zetten.

 

Mindfulnessdagboek

Je hebt ook dagboeken die erop gericht zijn om meer mindfulness te worden. Dus niet alleen de focus op dankbaarheid maar ook voor meer rust in je hoofd. Als je wilt richten op mindfulness kies dan voor een mindfulnessdagboek.

Een mindfulnessdagboek is vaak een combinatie van dagboek, notitieboek en inspiratieboek. Hierbij zal je ook van tevoren een keuze moeten maken of je het in de ochtend of avond wilt gaan invullen. Op het afsluiten van je dag of de start van je nieuwe dag zijn de voorgedrukte vragen gebaseerd.

 

Een inspiratiedagboek voor de creatieveling

Als je erg creatief bent dan kan je nog een stapje verder gaan. Je kan dan kiezen voor een inspiratiedagboek. Daar kan je door te schrijven, te tekenen, lijstjes te maken en nog veel meer het beste uit jezelf halen. Het is er vaak niet op gericht om dit per datum in te vullen maar wel om elke dag creatief bezig te zijn. Ook dankbaarheid is hier een groot onderdeel van.


Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Ik heb voor jou de mooiste dankbaarheidsdagboeken voor je onder elkaar gezet zodat jij de beste keuze kunt maken.

 

Top 10 dankbaarheidsdagboeken

 

Vertellis dagboek

Het mindfulness-dagboek van Vertellis Chapters is een combinatie tussen een dagboek, notitieboek en inspiratieboek. Dit boekje leert je bewuster te leven en positiever te worden. Een offline zelfreflectie moment om meer uit je dagen te halen. Dagelijks laat dit boek je stilstaan bij de belangrijke vraag: ‘Waar ben je dankbaar voor?’ Verder bevat het opdrachten, quotes en verhalen die je direct aanzetten tot actie en je mindset verbeteren. Uiteindelijk geeft Chapters jouw persoonlijke ontwikkeling een krachtige boost! De bladzijden hebben geen dagaanduiding. Zo heb jij de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je in Chapters schrijft. Vanaf €31,- 

Dankbaarheidsdagboek

Dit Dankbaarheidsdagboek van Sanna Sporrong is een eenvoudige en krachtige methode om controle te krijgen over je eigen geluk.


Met slechts een paar minuten per dag kun je je leven veranderen. Je slaapt beter, je voelt minder stress en onzekerheid, je ervaart meer geluk, en je zelfbewustzijn wordt vergroot.

Voor een nieuw perspectief op wat belangrijk is in het leven.

Met leeslint en sluitelastiek!


 

Dankbaarheidsdagboek Font of You

Het dankbaarheidsdagboek van Font of You laat jou glimlachen! Schrijf je blij momenten op in dit handzame dank-dagboek. Het mag zo simpel zijn als 'de zon scheen zo heerlijk mijn huis in vandaag', 'van dat complimentje moest ik glimlachen' of 'de vriendin die spontaan langskwam deed me erg goed'. Er is namelijk altijd iets om dankbaar voor te zijn, hoe klein ook.

Door te kijken/zoeken naar deze kleine geluksmomentjes, help je jezelf om postitiever te kijken naar de dag. En dankbaar te zijn voor wat er allemaal wél is.


Dankbaarheid is een krachtig iets waar je gelukkiger van wordt. Je traint jezelf om anders te kijken, je voelt je blijer! Een waardevol boek (mét glimlach-garantie) om te bewaren en terug te lezen. De lege pagina's geven jou de ruimte om te schrijven, afgewisseld met af en toe een toffe inspirerende quote en kleine complimentjes.

Vanaf € 20,99
 

Dankbaarheidsdagboek |Invulboek| Geluk zit in Jezelf

In dit boek begeleid Jacqueline je elke dag met vragen, 6 maanden lang. Het enige dat jij hoeft te doen, is elke ochtend en avond even bewust een paar minuten schrijven.


Elke dag heeft een kleur van een van de 7 hoofdchakra's en tevens een affirmatie die het chakra ondersteunt zodat de energie weer beter kan stromen. Ook werk je elke week aan je kleine dromen en je grotere dromen. Als je daar bewust mee aan de slag gaat, is het veel makkelijker te realiseren. Leer in korte tijd je dromen waarmaken en je dankbaarheidsgevoel te vergroten. Vanaf € 29,95 

Dankbaarheidsdagboek - voor positiviteit

Met dit prachtige dankbaarheidsdagboek kun je 60 weken lang iedere dag schrijven over wat goed en mooi is. Elke dag krijg je drie vragen om aan te geven waar je die dag dankbaar voor bent. Zonder dagaanduiding, dus je er elk moment mee beginnen..


Rondom de vele overzichtelijke pagina's om zelf op te schrijven, vind je fijne inspiratie in dit boek voor op de momenten dat het lastig is of om het positieve gemakkelijker vol te houden. Vanaf € 15,95 

Calm the chaos - voor meer rust in je leven

Calm the chaos is voor iedereen die zich overweldigd voelt door de eindeloze stress en to-do lijstjes van het dagelijks leven. Dit praktische dagboek helpt je om orde te scheppen in je innerlijke chaos en nodigt je uit voor een dagelijkse oefening om ‘vandaag’ te verwerken en vooruit te kijken naar ‘morgen’. Dit is dus echt een mooi dagboek om in de avond voor het slapen gaan in te vullen. Er staan makkelijk te volgen tips in om gelukkiger te worden – zoals zelfzorg, dankbaarheid, doelen stellen en loslaten – Calm the chaos helpt je om balans te vinden aan het einde van de dag, zodat je elke nieuwe dag kunt begroeten met helderheid, doelgerichtheid en blijheid. Het voordeel vind ik dat er dus geen dagaanduiding staat vermeld. Dus mocht je een dag vergeten, dan sla je deze gewoon over . :) Vanaf € 12,95 

One line a day - a five-year memory book

Dit mooie dagboek One Line a Day laat je de momenten uit je leven bijhouden per dag. Ik heb dit boekje zelf ook en het is enorm fijn in gebruik. Het is een klein boekje, je hebt de ruimte om 2/3 zinnen per dag op te schrijven. Het mooiste moment van de dag schrijf je op, zodat je dit na een jaar weer terug kan lezen. Dit boekje is voor jou als je graag een dagboek bij wilt houden maar er weinig tijd aan wilt besteden. Het kost je misschien 2 minuten per dag. De 365 dagelijkse items staan vijf keer op elke pagina, zodat je de vorige herinneringen en gedachtes van de laatste vijf jaar kan teruglezen als je de dagelijkse gebeurtenissen opschrijft. Dit dagboek is zeker een waardevolle toevoeging op in ieder geval mijn nachtkastje! :) Je hebt dit dagboek is verschillend uitgaven, maar deze is eigenlijk wel de leukste! ;) Vanaf € 14,-

9 

Het 6 minuten dagboek - een boek die je leven zal veranderen

In dit 6 minuten dagboek stelt bestsellerauteur Dominik Spenst je de juiste vragen op het juiste moment. Na een gedegen uitleg over de principes van positieve psychologie, nodigt Dominik je in dit journal uit om over je dag na te denken, van schrijven een gewoonte te maken en positief op jezelf en je dag te reflecteren. Bomvol quotes van Tony Robbins tot Oprah, van William Shakespeare tot Agatha Christie. Je ontdekt waar je gelukkig van wordt en zo ontstaan er vanzelf positieve gedachtes en nieuwe positieve gewoontes. Ter afsluiting van een week volgen er vragen als: Welk compliment had het meeste effect op jou? Wat zou je meteen gaan doen als je niet bang was om fouten te maken? Na elke maand is er een korte check hoe je je voelt over zaken als: humeur, dankbaarheid, vrienden, familie; of je ontspannen bent, gezond, creatief. Na een jaar blik je terug en zie je het resultaat: je bent gegarandeerd gelukkiger. En het mooie is: het kost je maar 6 minuten per dag! Vanaf € 16,99 

Inspiratiedagboek :Start where you are - vul in en leer jezelf echt kennen

In dit inzichtrijke inspiratiedagboek Start where you are, combineert Meera Lee Patel wijze citaten met inspirerende opdrachten die je op alle mogelijke manieren – door te schrijven, te tekenen, lijstjes te maken en nog veel meer – aansporen om over jezelf en het leven na te denken.

Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Welke keuzes heb je gemaakt? Dit boek helpt je niet alleen daar te komen, maar geeft je onderweg ook meer inzicht in jezelf. Met prachtig geïllustreerde quotes van schrijvers, artiesten en visionairs als Roald Dahl, Anne Frank en Virginia Woolf is Start Where You Are een krachtige manier om positieve verandering teweeg te brengen. In dit dagboek staan prachtige illustraties en teksten. In dit dagboek wordt geïnspireerd om na te denken wat nu echt belangrijk voor je is en om verandering in je leven teweeg te brengen. Vanaf € 14,99
 

Inspiratiedagboek - wegwijzer in jouw leven van Elena Brower

Dit inspiratiedagboek van Elene Brouwer is echt een pareltje onder de dagboeken. Zelf heb ik dit inspiratiedagboek gekregen van een goede vriendin. Het is gewoon onmogelijk om hier een mooie foto te maken. Dit dagboek moet je gewoon zien en voelen. Het is mooi, dik papier met hele mooie olieverf bladzijden. Als je deze aanschaft weet ik zeker dat ook jij dagelijks dit mooie boek erbij pakt om er iets moois in te schrijven of plakken. Vanaf € 14,99 

Dankbaarheidsdagboek kopen?

Als ik jou heb geïnspireerd heb om een dankbaarheidsdagboek te kopen, wacht dan niet langer! Een dankbaarheidsdagboek is de manier om je meer te richten op dankbaarheid. Plan het schrijven in je dankbaarheidsdagboek dagelijks in. Het enige wat je ervoor moet doen is een dankbaarheidsdagboek kopen en er tijd voor inplannen om deze in te vullen. Het is maar een kleine stap, als je deze eenmaal hebt gezet zal je op korte termijn meer geluk ervaren en blijer worden. Wie wilt dit nou niet?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page