top of page

De 3 gevaren van blauw licht die jij kunt voorkomen

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021


Als je niet goed in slaap kunt komen is dit natuurlijk ontzettend vervelend. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet in slaap kunt komen. Bijvoorbeeld als je de hele dag achter een beeldscherm zit. Of het een computer, laptop of mobiele telefoon is dat maakt niets uit. Het kan zijn dat je dan te veel ´´blauw licht´´ tot je neemt.


Maar wat is blauw licht eigenlijk en heeft blauw licht echt invloed op je slaap? En de beste vraag is natuurlijk wat kan je eraan doen als je gebonden bent aan een beeldscherm de hele dag? Is een blauw licht filter bril een optie? Of is het onzin?


Inhoudsopgave:


Wanneer je last hebt van slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeide of branderige ogen dan kan dit komen doordat je teveel blauw licht tot je neemt. Overmatig blauw licht kan resulteren in negatieve bijwerkingen.


Wat is blauw licht?

Als je naar de televisie kijkt of naar je telefoon dan zie je waarschijnlijk geen blauw licht eruit stralen. Maar wat is het blauw licht dan wel?


Er bestaan twee vormen van blauw licht: natuurlijk blauw licht en kunstmatig blauw licht. De grootste bron van natuurlijk blauw licht is de zon. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de hemel die we vanop aarde zien blauw lijkt. Het regelt ook onze slaap omdat het het verschil aangeeft tussen dag en nacht. Kunstmatig blauw licht vind je terug in toestellen, zoals televisies, smartphones, beelschermen en ipads. Dit soort blauwe licht is veel sterker en bevat veel meer energie. Omdat het blauwe licht veel energie bevat is het zeer schadelijk voor je ogen.


Wat zijn de 3 gevaren van te veel blauw licht?


1. Je kunt niet goed in slaap komen of doorslapen door teveel blauw licht

Blauw licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt verminderd. Als je wakker wordt in de ochtend maakt je lijf serotonine aan. Als je gaat slapen maakt je lijf - al het goed is - melatonine aan. Als je melatonine aanmaak wordt verstoord, zal dit waarschijnlijk zorgen voor slecht of niet slapen. Als je daarom 's avonds teveel blootgesteld wordt aan kunstmatig blauw licht kan dit je nachtrust verstoren.


2. Je krijgt fysieke en psychische klachten

Blauw licht verhoogt het risico op depressies en kan ook heel wat fysieke klachten met zich meebrengen. Voorbeelden zijn droge, vemoeide of jeukende ogen; pijn in de nek, schouders of rug; hoofdpijn; concentratieproblemen. Ook de kans op obesitas, diabetes en problemen met het hart nemen toe.


3. Je netvlies kan aangetast worden

In ernstige gevallen kan blauw licht net zoals UV-licht je netvlies aantasten. Als je reeds last hebt van oudersdomsmaculadegeneratie, dan kan dit onder invloed van blauw licht verergeren.


4 tips om blauw licht te beperken

Als je denkt dat je te veel blauw licht tot je neemt dan zou ik eerst een aantal basisregels voor je zelf doorvoeren. Als je dit doorvoert zal dit ook echt invloed hebben op je nachtrust.


1. Beperk beeldschermen voordat je gaat slapen

Zorg ervoor dat je 1,5 uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer gebruikt. Lees een goed boek of zorg voor een andere ontspanning. Voor veel mensen is televisie kijken ontspanning. Maar als je je avond anders invult kan dit veel invloed hebben.


2. Neem voldoende pauze als je langere tijd achter een beeldscherm zit

Als je langere tijd achter een beeldscherm zit zorg dan dat je om de twee uur een pauze van je beeldscherm neemt. En nee ga dan niet op je telefoon zitten scrollen. Ga lekker wandelen of een wasje opruimen bijvoorbeeld


3. Zorg voor voldoende afstand tot je beeldscherm

Zorg voor voldoende afstand tot je beeldscherm. Probeer niet te dicht op je beelscherm te zitten. Het blauwe licht zit erg veel energie en hoe dichterbij je zit hoe meer last je ervan krijgt.


4. Koop een blauw licht filter bril of computerbril

Kies voor bescherming van je ogen en koop een blauw licht filter bril, ook wel computerbril genoemd. De bril houdt het gevaarlijke blauw licht tegen zodat je ogen beschermd worden. Hierdoor komt er minder blauw licht in je ogen.

Werkt een blauw licht filter bril of computerbril wel echt?

Het antwoord op de vraag of een blauw licht filter bril werkt is: Ja, Het werkt. Momenteel word er nog volop onderzoek gedaan naar de lange- en korte termijn effecten van blauw licht op de gezondheid. Maar uit vele tests is al gebleken dat een blauw licht filterende bril de oplossing is tegen Prikkende, vermoeide en tranende ogen.


Waar moet je op letten bij het kopen van een blauw licht filter bril of computerbril?

Wat voor resultaat geeft de computerbril?

Het doel van een blauw licht filter bril of computerbril zal moeten zijn om de belasting in jouw ogen te verlichten. Je wilt ook resultaat dus zorg ervoor dat je je goed laat informeren. Kies liever voor een iets duurdere bril waar je ook echt iets aan hebt.

Het draagcomfort van de computerbril

Een bril moet fijn zitten. Kies daarom voor een bril die ervoor is gemaakt om langere tijd te dragen. Je wilt natuurlijk een bril die je eigenlijk niet voelt zitten. Het zal een lichte bril moeten zijn met een fijn draagcomfort.

De uitstraling van de computerbril

We zitten waarschijnlijk nog vaker achter een beeldscherm nu thuiswerken ook voor de toekomst de norm wordt. Dus een overleg met je collega of klant zal ook steeds vaker via een beeldscherm plaats vinden. Ook online wil je er natuurlijk goed uitzien.😊 Kies voor een mooie bril zodat je deze ook graag opzet.


Top 3 blauw licht filter brillen 2021

Southland Computerbril – Blauw Licht Bril

De Southland blauw filter bril zorgt ervoor dat u ongelimiteerd tv kunt kijken, computeren, werken of surfen op het internet. De computerbril heeft een blauw licht filter waardoor het schadelijke blauw licht wordt geblokkeerd.

De beeldschermbril zorgt niet alleen voor bescherming van uw ogen, maar heeft ook een aantrekkelijk en stijlvol design. De bril is ook te gebruiken als game bril of nachtbril. Vanaf: € 23,95


 

Brainframe® LUX Blauw Licht Bril Met Filter


Het doel van elke Brainframe® bril is om de pijn in jou ogen te verlichten. Dit is waar zij naar streven. Hier gaat dan ook al onze aandacht naartoe.


Een bril moet fijn zitten. Daarom is elke Brainframe® bril ontworpen zodat het op (bijna) elk gezicht fijn zit. De materialen zijn zo licht dat je vergeet dat je een bril op hebt.


Het oog wil ook wat. En dat weten wij maar al te goed. Daarom nemen we modebewustheid mee in het ontwerp van elk model dat we uitbrengen. Vanaf: € 29,99


 

DERRINS blauw Licht Bril - Premium Computerbril


De DERRINS™ bril filtert blauw licht zeer goed en behoudt hierbij goed zijn natuurlijke contrast. Veel computerbrillen hebben lenzen die het blauwe licht niet voldoende filteren of lenzen die het contrast volledig veranderen. Ook zal de bril van DERRINS™ in vergelijking tot sommigen andere brillen geen reflecties of schitteringen hebben die vervelend zijn voor het zicht. Vanaf: € 16,50


 


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page