top of page

Wat te doen tegen snurken? 7 tips en middelen die je kunnen helpen

Bijgewerkt op: 19 apr. 2022


Wat te doen tegen snurken? Als je last hebt van een snurkende partner - of je bent zelf de snurkende partner - dan is een oplossing erg gewenst! En hoe eerder hoe beter!


Het is voor jullie allebei ontzettend vervelend. Het meest vervelende is eigenlijk wel dat uiteindelijk niet alleen de nachtrust eronder lijdt maar ook dat je er overdag onder lijdt. Want als je niet goed slaapt dan heb je hier overdag ook zeker last van. De snurkende partner wordt vaak wakker gemaakt doordat de ander niet kan slapen. Hierdoor wordt je allebei vaak van elkaar wakker en kan het even duren voordat jullie in slaap vallen. Om op een andere kamer te gaan slapen omdat één van de twee snurkt is vaak een laatste redmiddel.


Als het snurken niet wordt opgelost dan kan dit uiteindelijk tot relatieproblemen of gezondheidsproblemen leiden. Maar wat kan je er dan aan doen? Is er een makkelijke manier om snurken voorgoed vaarwel te zeggen? Wat is de perfecte oplossing waardoor jullie nachten weer worden om van te genieten en om op te laden.


Er is vast een oplossing welke perfect bij je aansluit. Voordat ik je de verschillende

mogelijkheden geef, wil ik je graag eerst wat extra informatie over snurken geven.

Inhoudsopgave:

 

Wat is snurken?

Snurken is een vervelend geluid dat mensen maken die slapen. De lucht die wordt ingeademd gaat snel en wervelend door een vernauwing - tussen de neusgaten en stembanden - heen.


Als je ademt, gaat de lucht via de neus, de keel en de luchtpijp naar je longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten de stembanden. Als er ergens tussen de neusgaten en de stembanden een vernauwing zit, kan de lucht niet gewoon naar de longen. Vooral als je inademt zorgt dit ervoor dat de lucht snel en wervelend door de vernauwing gaat. Dit geeft de snurkgeluiden.

 

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van snurken. Het kan een aangeboren reden zijn of een irritatie door een verkeerde levensstijl of bijvoorbeeld een allergie. Ook kan het komen door overgewicht of door alcohol. Ik geef je hieronder verschillende oorzaken op een rij.


Snurkgeluiden ontstaan dus door een vernauwing ergens tussen je neusgaten en stembanden. De vernauwing kan veroorzaakt worden door:

  • de tong: de tong is een spier. Als je slaapt ontspannen alle spieren zich, dus ook de tong. Vooral als je op je rug ligt, glijdt de tong naar achteren en maakt zo de luchtweg nauwer.

  • vergrote keelamandelen

  • irritatie van de keelholte door bijvoorbeeld roken

  • een aangeboren lang en slap gehemelte of huig

  • een verstopte of vernauwde neus, bijvoorbeeld bij verkoudheid, een allergie, neuspoliepen of als het neustussenschot niet goed staat.

Daarnaast is de kans op snurken groter wanneer de onderstaande gewoontes of aandoeningen hebt.

  • overgewicht: er zit dan meer vetweefsel in de keelholte.

  • het drinken van alcohol: alcohol zorgt voor verslapping van spieren van de mond, de tong en keel. Door verslapping kan de tong naar achteren zakken, vooral als je op je rug ligt.

  • Je slikt slaap- en kalmeringsmiddelen: deze zorgen ook voor verslapping van de spieren, net als alcohol.

  • Je hebt een te langzaam werkende schildklier: dit maakt de verslapping van de tong, het gehemelte en de keelspieren tijdens de slaap erger.

  • Je bent wat ouder: ook als we ouder worden, verslappen de spieren steeds iets meer.

 

Wat zijn de gevaren van snurken?

Veel mensen denken niet aan echte gevaren van snurken maar eerder aan een vervelend ongemak. Maar dit is het zeker niet. Naast de grote psychische gevolgen van snurken voor zowel jou als jouw partner zorgt snurken ook voor allerlei fysieke problemen.


Vanwege de slechte manier van slapen waarbij er te weinig lucht in de longen en hersenen komt, verminderd je weerstand enorm. Snurken is één van de eerste symptomen van slaapapneu. Apneu leidt tot chronische vermoeidheidsklachten, diabetes, hoge bloeddruk en hart en vaatziekten. Om deze reden is het echt verstandig om snurken aan te pakken voordat je hier fysieke problemen van ervaart.


Wanneer contact opnemen met de huisarts bij snurken?

Neem contact op met je huisarts als je snurkt én:

  • als je ademhaling soms stopt als u slaapt,

  • als je wel eens pijn op de borst heeft,

  • als je begeleiding wilt als u gaat afvallen, stoppen met roken, minderen met alcohol en/of stoppen met slaapmiddelen.

 

7 tips om te stoppen met snurken

Wat kan je zelf proberen om te stoppen met snurken? Omdat snurkgeluiden komen doordat er een vernauwing ontstaat tussen je neusgaten en je stembanden, is het meest zinvol om deze vernauwing op te lossen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt aanschaffen. Maar voor nu geef ik je graag een aantal tips die je zelf kunt toepassen waardoor snurken wellicht al verleden tijd wordt.

 

Tip 1: Wordt een zijslaper in plaats van een rugslaper

Als je een rugslaper bent dan kan het zijn dat dit de reden is dat je snurkt. Want er zijn veel snurkende mensen, die alleen snurken als ze op hun rug liggen. De reden hiervan is dat de de tong dan naar achteren valt en er minder ruimte in de keel is om de lucht in en uit te blazen.


Hoe wordt je van een rugslaper een zijslaper denk je misschien? Een slimme oplossing van thuisarts.nl is om een tennisbal in je pyjama of slaapshirt te naaien. Dat ligt niet erg prettig.. maar het zal je wel afleren om niet op je rug te gaan liggen. Er zijn ook andere hulpmiddelen aan te schaffen, zie bijvoorbeeld de Philips SmartSleep SN3710/10 - Anti-snurkband.

 

Tip 2: Probeer (iets) af te vallen

Als je niet altijd snurkt dan kan je wellicht achterhalen wat de reden is van het snurken. Stel voor dat je bent aangekomen en je hierdoor snurkt, dan kan het een oplossing zijn om af te vallen. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Maar hoe fitter je bent hoe beter jij je voelt. Als je hierdoor ook stopt met snurken dan kan dit een win-win oplossing zijn.

 

Tip 3: Probeer alcohol te laten staan of te minderen

Als je alleen snurkt als je alcohol hebt gedronken, dan kan het een goede reden zijn om geen alcohol meer te drinken of in ieder geval te minderen. Omdat je spieren verslappen als je alcohol hebt gedronken dan kan dit de trigger zijn dat de snurkgeluiden worden gemaakt. Het is sowieso verstandig om voordat je gaat slapen niet te veel alcohol te nuttigen. Tijdens je slaap zal je lichaam de alcohol moeten gaan afbreken. Het beste is om je lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft en je lichaam niet hard aan het werk te zetten. Slaap is er juist voor om het lichaam te herstellen. Mocht je toch alcohol willen drinken, dan kan je beter een glas tijdens de maaltijd drinken zodat je lichaam de alcohol grotendeels heeft afgebroken voordat je gaat slapen.

 

Tip 4: stop met het nemen van slaapmiddelen

Slaapmiddelen zorgen ervoor dat je lichaam ontspant en je spieren verslappen. Doordat je spieren verslappen, verslappen ook de spieren in je mond en tong. Dit vergroot de kans op snurken. Mocht je toch gewend zijn aan slaapmiddelen, dan is het een goede reden om bij de huisarts aan te kloppen zodat je hierbij geholpen kunt worden.

 

Tip 5: Stop met roken

Er zijn honderden redenen om te stoppen met roken. Eén van de reden kan ook zijn zodat je hier wellicht door stopt met snurken. Door het roken kan je keel worden aangetast en kan je last krijgen van irritatie.

 

Tip 6: Probeer voornamelijk door je neus te ademen

Beter slapen doe je simpel met je mond dicht. Alleen dat gaat bij veel mensen niet (meer) vanzelf. Als je door je neus ademt kan dit sommige snurkproblemen al oplossen. Sommige mensen ademen juist door de mond. Dit kan je proberen aan te passen door hulpmiddelen. Zie bijvoorbeeld XX. Maar wanneer je niet door je neus kunt ademen door een verkoudheid of allergie dan is het zinvol om de verstopte neus op te lossen. Je kunt hier neusdruppels of neusspray voor aanschaffen. Let er wel op dat je dit vaak niet een lange tijd achter elkaar kunt gebruiken. Lees altijd de bijsluiter of laat je informeren door de apotheek of dokter(sassistent).

 

Tip 7: Wanneer je last hebt van een allergie, zoek dit uit.

Als je denkt dat je allergisch bent, ga dan naar je huisarts om uit te laten zoeken waarvoor je allergisch bent. Behandeling van een allergie kan ook het snurken verminderen.

 

De 7 beste hulpmiddelen om te stoppen met snurken

Als je een hulpmiddel wilt aanschaffen om te stoppen met snurken dan is er erg veel keus. Online vind je snurkbeugels tot snurk-hoofdbanden en van mondpleisters tot neusclips. Ik heb veel onderzoek gedaan en heb de 7 beste hulpmiddelen voor je op een rij gezet. Kijk wat er bij jou past en wellicht is je snurkprobleem binnen een paar dagen opgelost!

 

#1 Premium Numsy Anti Snurk set


De slaapproducten van Numsy zijn van een uitstekende kwaliteit en er op gericht om je beter te laten slapen. De premium anti snurk set van Numsy bestaat uit 3 paar kwalitatieve siliconen oordopjes, een snurk beugel en neusverspreiders in maar liefst 3 verschillende maten. Numsy heeft één customset ontwikkelt die voor iedereen werkt. Jong en oud. Alles is vervormbaar, comfortabel en wasbaar. Zo kun je het blijven hergebruiken!

Prijsindicatie vanaf € 22,95



 

#2 Myotape Anti Snurkstrips - mondpleister

Het ziet er misschien gek uit een pleister om je mond, maar als het donker is zie je het niet ;)

De mondpleisters van Myotape herstellen simpel en effectief de functionele ademhaling voor een betere slaap, een betere gezondheid, stille nachten en een betere levenskwaliteit. Deze speciale slaaptape is een simpel stukje tape dat je gemakkelijk om je lippen aanbrengt (in plaats van eroverheen) en is gemaakt van een zacht materiaal dat gemakkelijk uitrekt, waardoor je snachts nog steeds kan praten en drinken. Eenmaal op zijn plaats, stimuleert de tape de huid, waardoor een neurologische reactie in de spieren van het gezicht ontstaat. Dit ‘herinnert’ je eraan om je mond te sluiten en leert de hersenen om over te schakelen naar neusademhaling wanneer de lippen zachtjes bij elkaar worden gehouden. De effecten op je gezondheid en je nachtrust zijn bewezen groot! Ontworpen door internationaal bekende ademcoach, auteur van Oxygen Advantage en Tedx Spreker, Patrick McKeown, MYOTAPE brengt op een veilige en rustige manier je lippen bij elkaar en herstelt de neusademhaling.

Wat maakt Myotape anders dan andere anti-snurk middelen?

Andere tapes openen je neus, maar dit betekent niet dat je ook de hele nacht door je neus zal ademen. Myotape brengt je lippen rustig naar elkaar, waardoor je brein de switch maakt om door je neus te ademen. Dit betekent dat je een gewoonte opbouwt en dat je dus Myotape ook niet voor altijd nodig hebt! Verbeter langzaam je ademhaling voor een betere nachtrust, een betere gezondheid en verbeterde kwaliteit van leven.

Omringt de mond; In tegenstelling tot andere mondtapes dekt MYOTAPE de mond niet. Het omringt de mond, brengt de lippen bij elkaar met een lichte elastische spanning, en helpt je lippen zich te sluiten.


Nu vanaf € 18,50


 

#3 Mr. Anti Snurk - snurkbeugel


De Snurkbeugel van Mr Anti Snurk is voor 90% van de snurkers effectief. Dit komt omdat de beugel gemakkelijk en zelf op maat te maken is waardoor de beugel precies is afgestemd op je gebit. Voordelen van Mr. Antisnurk:

  • Gemakkelijk in gebruik

  • Direct resultaat

  • Eenvoudig aan te passen aan jouw gebit

  • Unisex, geschikt voor mannen en vrouwen

  • Effectief voor 90% van de snurkers

  • Effectiviteit is bewezen door het NCBI

Prijsindicatie vanaf € 24,95



 

#4 Philips SmartSleep SN3710/10 - Anti-snurkband

De SmartSleep Anti-Snurk Band is de eerste oplossing van Philips die je op de hoogte stelt voordat het snurken begint. Nu kan je de Anti-Snurk band 60 dagen op proef uitproberen!


De sensor zit in een snurkband die je om jouw bovenlichaam draagt en die middels trillingen aangeeft dat je moet omdraaien en van je rug op je zij moet rollen. Daarnaast houdt de sensor na elke sessie bij hoeveel uur je hebt geslapen, het aantal keer (in procenten) dat je van je rugligging naar zijligging bent gedraaid na het trillen en het aantal uur dat je op je rug hebt gelegen.


Goed om te weten:

Let op: De Philips SmartSleep Anti-Snurk Band is geschikt voor positioneel snurkers waarbij het snurken vermindert zodra ze op hun zij slapen. Controleer aan de hand van de checklist hieronder of dit ook voor jou geldt.

De Philips SmartSleep Anti-Snurk Band is geschikt voor jou als:

  • Het snurken stopt of vermindert zodra je op je zij draait (bijvoorbeeld na een por van je partner)

  • Je niet op je buik slaapt (dit kan onprettig aanvoelen voor je buik)

  • Je regelmatig snurkt (3 nachten of meer per week)

  • Je geen heel lichte slaper bent (van kleine verstoringen ’s nachts wakker wordt)

  • Je partner geen heel lichte slaper is (alleen wakker van luide verstoringen, zoals jouw gesnurk)

Belangrijkste kenmerken van de Philips Smartsleep Anti-Snurk Band:

De kleine sensor op je borst detecteert met klinisch bewezen technologie wanneer je op je rug slaapt, en moedigt je middels lichte trillingen aan op je zij te gaan slapen. In plaats van een por in je zij, stimuleert de Anti-Snurk Band je op je zij te draaien en voorkomt zo jouw gesnurk!


Hoe werkt het

De Philips Smartsleep Anti-Snurk Band is speciaal ontworpen om rugsnurken te verminderen. Met klinisch bewezen technologie detecteert de sensor in de band wanneer je op je rug gaat slapen en middels lichte trillingen word je aangemoedigd op je zij te gaan slapen. De sensor heeft een intelligent algoritme dat de trillingen optimaliseert. Dit zorgt ervoor dat de trillingen sterk genoeg zijn om je slaappositie te wijzigen, maar je niet wakker maken.


In plaats van die vervelende por in je zij van je partner, doet de Philips Anti-Snurk Band het werk en slapen jij en je partner rustig verder nog voor het snurken begint.

  • Met een ingebouwde timer van 30 minuten kun je in slaap vallen in je favoriete positie voordat de sensor je positie begint te monitoren.

  • Na 30 minuten begint de sensor trillingen te verzenden wanneer hij voelt dat je op je rug slaapt.

  • De trillingen stoppen zodra je op je zij rolt.

  • Om je te laten wennen aan de nieuwe ervaring, is er een gewenningsperiode om je te laten wennen aan de trillingen. Tijdens deze periode worden de trillingen, die die por in je zij zullen vervangen, langzaam opgebouwd. Na de 8e nacht waarin je de band draagt, zal de band elke keer trillen als je op je rug slaapt om het snurken te stoppen. Tijdens deze 8-daagse gewenningsperiode is het mogelijk dat je wakker wordt door de trillingen van de Philips Smartsleep Anti-Snurk Band. Na deze periode zal je niet meer wakker worden door de trillingen.

Prijsindicatie € 199,99



 

#5 Anti Snurk Bitje - Glory Of White


Voorkom het snurken met het antisnurkbitje van Glory Of White. Het antisnurk bitje is voor 95% van de snurkers effectief. Dit komt omdat het bitje gemakkelijk en zelf op maat is te maken waardoor de beugel precies is afgestemd op uw gebit. Niet alleen u maar ook uw partner zullen uitgerust wakker worden. u krijgt er nu tijdelijk een gratis neusclip bij!


Het snurkbitje voorkomt dat de onderkaak naar beneden zakt. Hierdoor zullen er geen vernauwingen ontstaan en zal er altijd genoeg ruimte blijven om vrij te ademen.


De voordelen op een rijtje

  • Gemakkelijk in gebruik.

  • Je zult direct resultaat merken.

  • Eenvoudig aan te passen aan je gebit.

  • Zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen.

  • Effectief voor 95% van de snurkers.

  • Effectiviteit is bewezen door het NCBI.

  • Nu tijdelijk met GRATIS neusclip

Anti snurk neusclip

De anti snurk neusclip zorgt ervoor dat de blokkade in de luchtweg wordt opgeheven. De lucht wordt beter geleid en er wordt meer zuurstof aangevoerd. De ingebouwde magnetische chips maakt dat deze anti-snurk neusclip niet enkel de symptomen bestrijd, maar ook een oplossing bied op de langere termijn. De chips bevinden zich in de twee bolletjes die je tegen je neustussenschot plaatst. Bij elke in- en uitademing worden de bolletjes sterker tegen het neustussenschot geduwd, wat zorgt voor stimulatie van de zenuwen in het neustussenschot. Deze zenuwen zorgen er o.a. voor dat de verslapte spieren in de neus- en keelholte, (die o.a. verantwoordelijk zijn voor het snurken) extra worden aangespannen en getraind.

Prijsindicatie € 19,95



 

#6 Complete anti snurk neusspreiders set - DeAntiSnurkDr®

Met de anti snurk 5 in 1 set van De AnntiSnurkDr heb je verschillende anti snurk hulpmiddelen in één pakket. Naast het anti snurk bitje zijn de hulpmiddelen in het pakket erop gericht om je neus verder te openen zodat de lucht weer vrij kan stromen.


Het anti snurk bitje is bewezen effectief tegen snurken en helpt jou en jouw partner naar een gezonder en gelukkiger leven.



Inhoud:

  • Neuspleisters Deze super sterke neuspleisters openen jouw neusgaten, waardoor er meer zuurstof naar jouw longen stroomt. De neuspleisters van De Anti Snurk Dokter zijn gemaakt van extra stevig materiaal met een sterk klevende lijm. Na gebruik zijn de pleisters eenvoudig en pijnloos van de neus af te halen. De neus pleisters zijn geschikt voor alle formaten neuzen.

  • Neusspreiders zacht Door de zachte stof van deze neusspreiders voel jij je helemaal comfortabel. Met 4 verschillende maten zit er altijd een passende tussen.

  • Neusspreiders hard Hoeveel jij ook beweegt, door het stevige materiaal blijven deze neusspreiders altijd op hun plaats. Met 4 verschillende maten zit er altijd een passende tussen.

  • Neusklem met magneet De neusklem zorgt voor een verbeterde doorgang van de neus. Door de magneet blijft de neusklem perfect op zijn plaats. Door het zachte materiaal voelt de klem altijd comfortabel.

  • Oordoppen De oordoppen multifunctioneel in te zetten. Woon jij aan een drukke straat? Wellicht slaap je met deze oordoppen nog beter.

100% Geld terug garantie

Mocht je om wat voor reden dan ook niet tevreden zijn met je aankoop, kun je altijd kosteloos binnen 30 dagen retourneren. Daarnaast ben je verzekerd van 6 maanden garantie en een klantenservice die 24/7 voor je klaarstaat.


Vanaf € 19,95


 

#7 Siliconen transparante oordoppen - Numsy


Mochten deze hulpmiddelen toch niets voor je zijn, dan kan je natuurlijk altijd nog kiezen voor goede silicone oordoppen. Als je last hebt van omgevingsgeluiden of een snurkende partnerr dan zijn de Numsy Earplugs jouw redder in nood!


De kwalitatieve oordopjes zijn gemaakt van vervormbare siliconen en vormen zich moeiteloos naar ieders oor. Zo houd je ongewenste geluiden buiten en kan jij of je kindje lekker slapen. Een hele fijne feature van deze dopjes is je ze kunt wassen en hergebruiken. Je hoeft ze dus niet na 1 keer gebruiken weg te gooien!

Vanaf € 12,95



 

Wil je toch nog een stapje verder gaan om de ultieme nachtrust te creëren? Combineer dan de anti-snurkset met een white noise apparaat zodat je volledig relaxt in slaap kunt vallen. Voor meer informatie over een white noise machine klik hier.

 


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page