top of page

Top 6 beste topdekmatrassen van 2022 180x200


Een topdekmatras of topper kan een goede aanvulling zijn voor het creëren van een goede nachtrust. Er zijn vele voordelen te benoemen maar de meest belangrijkste is toch wel dat je beter en dieper slaapt en daardoor uitgerust wakker wordt.


Maar wat is een topdekmatras precies en wanneer is een topdekmatras geschikt voor jou? En welk materiaal of dikte is dan juist geschikt voor jou? Ik geef je antwoorden op veel gestelde vragen en heb de beste topdekmatrassen van 2022 voor je op een rij gezet. De vergelijking heb ik gemaakt op basis van onafhankelijke beoordelingen en eigen ervaringen.

 

Inhoudsopgave:

 

Wat is een topdekmatras?

Een topdekmatras of topper is een extra laag wat je over je bestaande matras heen legt. Het is een dunner matras en komt dus op de 'top' van je matras te liggen. Een topdekmatras heeft vele voordelen en door het gebruik ervan kunnen klachten zoals als pijn in de nek, rug en schouders verdwijnen.

 

Waarom een topdekmatras gebruiken?

Klachten als pijn in de nek, schouders en rug worden vaak veroorzaakt door een slecht matras. Het gevolgd is dat je niet uitgerust wakker wordt en minder energie hebt gedurende de dag.

 

Voor wie is een topdekmatras geschikt?

Is een topdekmatras ook geschikt voor jou? Wanneer je graag een betere nachtrust wilt dan kan een topdekmatras je hierbij helpen. Wanneer je wakker wordt met pijn in je nek, rug of schouders, kan het een goede aanvulling zijn. De meeste mensen ervaren een topdekmatras als een aanvulling die ze veel eerder hadden moeten aanschaffen. 

Hoe gebruik ik een topdekmatras?

Het gebruik van een topdekmatras is best simpel, je hebt er weinig aanpassingen voor nodig. Je legt een topdekmatras over je normale matras. Standaard zit om het topdekmatras al een hoes, de tijk genoemd. Vervolgens doe je er een standaard hoeslaken omheen zodat je het hoeslaken wekelijks kunt wassen en je bed lekker fris kunt houden!

Bij de meeste topdekmatrassen kan je de tijk (de hoes om het topdekmatras) ook wassen. Zo zorg je ervoor dat je het matras hygiënisch houdt. Daarnaast kan je het topdekmatras een tweede leven geven om de tijk na verloop van tijd opnieuw aan te schaffen.


De tijk is ook in verschillende materialen en kwaliteiten te bestellen. Als je een topdekmatras wilt aanschaffen zou ik voor kwalitatief goed materiaal kiezen zodat je er ook lang plezier van hebt.

 

Van welk materiaal is een topdekmatras gemaakt?

Wanneer je een topdekmatras wilt aanschaffen komen er veel termen naar voren. Van de verschillende materialen zoals koudschuim, traagschuim, Twin Motion Technologie en gel schuim. Daarnaast kan de tijk (de hoes van het topdekmatras) van verschillend materiaal gemaakt zijn zoals polyester, tencel of bamboo. Door al deze verschillende opties kan je het overzicht kwijtraken. Ik leg het je graag uit.


Het topdekmatras bestaat standaard uit twee lagen plus een wasbare tijk (de hoes van het topdekmatras).De twee lagen bestaan vaak uit een blauwe laag en geel/witte laag. Deze lagen kunnen van verschillend materiaal gemaakt zijn. Vaak heb je de keuze tussen koudschuim en traagschuim.

 

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Koudschuim is een type polyurethaanschuim, waarvan vaak ten onrechte verondersteld wordt dat bij de fabricage geen hoge reactietemperaturen ontstaan. Dit is onjuist. De term 'koudschuim' is afgeleid van de term 'cold cure moulding': schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Ook de termen PU schuim of PU foam worden door producten gebruikt. Koudschuim, HR schuim of PU foam heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim minder voor. Het materiaal is zeer veerkrachtig, en biedt een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur.

Traagschuim is een visco-elastisch polyurethaanschuim en wordt zachter door warmte. Na indrukking keert het, in 0.5 tot 5 seconden, langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. Door de lichaamstemperatuur vormt het materiaal zich naar de lichaamscontouren, waardoor het gewicht van de slaper egaal verdeeld wordt over het contactoppervlak en er nagenoeg geen drukpunten zijn. Dit is het grote voordeel van traagschuim: het draagt bij aan een goede doorbloeding en daarom wordt het gebruikt in ziekenhuismatrassen ter voorkoming van decubitus. Door het vermijden van drukpunten, hoeft de slaper minder van houding te veranderen en slaapt daardoor dieper, aldus een theorie. Echter, volgens een andere theorie is slapen juist actief en lijken bepaalde slaaphoudingen gerelateerd aan bepaalde slaapfasen. Daarom is het van belang om makkelijk te kunnen draaien. Dit kan moeizaam zijn op een matras met een kern van traagschuim door het gebrek aan actieve tegendruk; voor gezonde mensen is dit misschien niet wenselijk. Daarnaast zorgt een goede drukverdeling niet direct voor een correcte rug-ondersteuning en is het contactoppervlak van de slaper met de matras (soms te) groot, doordat het lichaam van de slaper meer 'in' de matras ligt.

Twin-Motion technologie: Naast de koudschuim en traagschuim heb je nu ook een gecombineerde mogelijkheid. De Twin-motion technologie. Hierbij is hybrid Gel Traagschuim gecombineerd met High Resillience Koudschuim.


Conclusie: De beste optie lijkt een topdekmatras met de Twin-Motion technologie. Voor deze technologie betaal je ook. Een koudschuim matras zou in het algemeen voor de meeste mensen een hele goede keuze zijn. Maar mocht je langdurig aan bed gekluisterd zijn dan kan juist de traagschuim een goede keuze zijn. (bron)

 

Hoe beoordeel je de kwaliteit van het koudschuim matras?

Je kunt de kwaliteit beoordelen door de dichtheid van het materiaal te bekijken. HR / SG staat voor soortelijk gewicht, dit is het aantal kilogram materiaal wat per kubieke meter (kg/m3) in het matras is verwerkt. Hoe hoger het soortelijk gewicht des te beter is de kwaliteit, veerkracht en duurzaamheid.


Wanneer er een dichtheid van toepassing is van een HR-waarde boven de 40 Kg/M3 is het matras goed te beslapen voor een persoon tot 115 kg. In het algemeen geldt, hoe hoger de dichtheid hoe hoger de kwaliteit. Voor matrassen wordt vaak een dichtheid gebruikt van een HR35 ( dit betekent 35 kg/m3) tot HR 65 (dit betekent 65 kg/m3). Als je wilt kiezen voor een duurzaam matras kies dan voor een HR-waarde van minimaal 55. Dan heb je een kwalitatief goed matras waar je jaren plezier van hebt.


Voordelen koudschuim:

 • Koudschuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ventileert en zeer goed vocht opneemt. Door deze open celstructuur voelt een matras met koudschuim niet heel warm aan. Het materiaal biedt een hoog comfort en een zeer lange levensduur.

 • Ook biedt koudschuim de beste progressieve tegendruk (hoe meer je het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft). Simpel gezegd: koudschuim biedt erg veel ondersteuning.

 • HR schuim is ook vlamvertragend en soms ook vlamdovend.

 

6 voordelen van een topdekmatras

Wanneer je overweegt om een topdekmatras aan te schaffen maar nog niet overtuigd bent, dan zullen de onderstaande voordelen je wellicht overhalen. 😉


Betere nachtrust:

Naast een betere nachtrust word je gewicht beter verdeeld over de topper!


De vervelende spleet als je met twee matrassen slaapt is ook verleden tijd!

Doordat je over de twee matrassen één topdekmatras legt, heb je geen last meer van de spleet. Erg fijn want zo een spleet is niet bevordelijk voor de knuffeltijd :)

✅Verbetering focus en concentratie:

Door een dieper en meer ontspannen slaap kan je uitgerust aan je dag beginnen. Je kunt langer gefocust werken en zult minder snel afgeleid raken.


Ontspanning van het lichaam de hele dag:

Doordat je uitgerust wakker wordt zal je lichaam de hele dag door beter ontspannen.


Meer energie in de ochtend:

Door een betere nachtrust heb je meer energie in de ochtend. Hierdoor zal je positiever en energieker de dag beleven

 

Top 6 topdekmatrassen 180x200 van 2022

 

Mister Sandman - Topper matras - Koudschuim

180x200 cm - 5 cm hoog - HR40

De koudschuim topper van Mister Sandman is de perfecte aankoop voor diegenen die hun slaapcomfort willen vergroten!

 • 5 centimeter dik koudschuim: De topper heeft 5 centimeter dik koudschuim. Hierdoor past de topper zich aan aan elke slaaphouding!

 • Wasbare matrashoes dat uit 100% polyster bestaat

 • Door de zware anti-allergische vezels die gebruikt zijn bij de doostikking is deze matras geschikt voor iedereen.

 • Hoog corrigerend vermogen: De topper kan zich zodanig aan passen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar dat nodig is.

Specificaties:

 • Materiaal: koudschuim

 • Hoogte: ca. 5cm

 • Hardheid: Zacht/medium

 • Belasting: Tot 120 kg per persoon

 • Tijk wasbaar: Ja, wasbaar op 40°C

 • Geschikt voor droger: Ja

"Ik heb dit artikel cadeau gekregen van mijn huisgenoten, ben er heel blij mee. Aangeraden aan veel vrienden en zij hebben hem nu ook gekocht haha." - Den Haag, 7 maart 2022

Prijsindicatie € 69,90 

Topper traagschuim NASA

180x200cm - 6cm hoog - HR/SG

De Global Bedding traagschuim topper is 3-zijdig en wasbaar op 60 graden en is geschikt voor mensen met allergieėn. De topper is visco-elastisch en kent een lage tegendruk. Dit betekent dat het traagschuim reageert op lichaamswarmte en hierdoor zachter wordt. Hierbij vloeit het materiaal als het ware onder het lichaam vandaan, zodat het lichaam met een zo groot mogelijk matrasoppervlakte in contact komt te staan. In combinatie met de uiterst lage tegendruk wordt een drukverlagend effect (anti-decubitus) bereikt, waardoor traagschuim ook regelmatig in ziekenhuizen wordt ingezet. Het traagschuim is geschuimd geproduceerd en heeft een SG 50 en is opgebouwd uit 5 cm kern dikte. SG staat voor soortelijk gewicht, dit is het aantal kilogram materiaal wat per kubieke meter (kg/m3) in het matras is verwerkt. Hoe hoger het soortelijk gewicht des te beter is de puntelasticiteit, veerkracht en duurzaamheid.

Ik word niet meer stijf wakker in de ochtend. Heel fijn - 30-39 jaar - 5 januari 2022

Prijsindicatie € 145,95 

Topdekmatras Swiss Night® Twin-Motion Topdekmatras

180x200cm - 8cm hoog - HR/SG40


De Swiss Night® Twin Motion topdekmatras verhoogt direct het comfort van je matras. Dit zorgt ervoor dat je dieper, langer en beter kunt slapen. De topper ondersteunt je lichaam ergonomisch en biedt drukverlichting waar dat nodig is. Alle materialen zijn anti-allergisch en anti-bacterieel behandeld. Dat maakt de topper geschikt voor iedere type slaper én zelfs voor de meest gevoelige huid.

Leg de Swiss Night® topdekmatras op je bed of boxspring en geniet van een comfortabele nachtrust!


Allernieuwste Twin Motion Technologie - Twin-Motion technologie: Hybrid Gel Traagschuim gecombineerd met High Resillience Koudschuim - Comforthoogte van maar liefst 8cm! - Ventileert perfect door natuurlijk & ademend materiaal - Geen bewegingsoverdracht bij koppels - Slim verpakt & goed voor het milieu - Blijft op z’n plek dankzij elastische banden aan alle hoeken - Meerlaagse structuur voor ultieme lichaamsondersteuning


Geschikt voor ieder bed, lichaamsgewicht en leeftijd Nek-, schouder-, en rugpijn wordt vaak veroorzaakt door een slechte of verouderde matras. Het gevolg is dat je niet uitgerust wakker wordt en de rest van de dag minder energie hebt. De nieuwste Twin-Motion topdekmatrassen van Swiss Night® zorgen ervoor dat deze problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen! Met deze topdekmatrassen ervaar je een optimaal slaapcomfort en zul je uitgerust wakker worden.


Anti-allergisch + 3D AIR Ventilatieband De Twin-Motion technologie bestaat uit 2 delen; 2cm Hybrid Gel Traagschuim (blauw) en 5cm HR koudschuim(geel/wit). De exclusieve Hybride Gel Traagschuim (blauwe laag) helpt om je lichaamstemperatuur te neutraliseren, zo blijf je lekker koel in de zomer en op de juiste temperatuur in de winter. De HR Koudschuim (geel/witte laag) zorgt voor de perfecte ondersteuning over je gehele lichaam.

Door de hypoallergene afwerking kunnen de topdekmatrassen ook gebruikt worden door mensen met gevoelige luchtwegen of gevoeligheid voor allergieën. De afneembare tijk van de toppers kunnen gewassen worden op maximaal 60 graden. Hierdoor heeft de topdekmatras een extra lange levensduur en zul je altijd fris en fruitig wakker worden!


Service is belangrijk daarom biedt Dreamhouse/Swiss Night 2 jaar garantie en de beste klantenservice.

"Had ik jaren eerder behoren te kopen. Wat een genot om op te liggen." - 40-49 jaar - 10 december 2021

Indicatie prijs € 169,- 

Luxe Topper Koudschuim Stockholm - Tencel tijk

180x200cm - 10cm hoog - HR/SG50

Het luxe topdekmatras Stockhom met Tencel tijk is voorzien van een luxe 3D ventilatieband en is wasbaar op 30 graden. De matrastopper is uitermate geschikt voor mensen met allergieėn en wordt beslapen in diverse hotels en B&B’s.


Het topdekmatras heeft een koudschuim kern en kent een lage tegendruk. Dit betekent dat het koudschuim reageert op lichaamswarmte en hierdoor aangenamer wordt. Hierbij komt het lichaam met een zo groot mogelijk matrasoppervlakte in contact met de topper.


De levensduur van je matrassen wordt dankzij deze Anno 1588 topper met 3D ventilatieband verlengd. Deze Tencel topmatras heeft een 3D-ventilatieband die de topdekmatras een aangenaam gevoel geeft en tevens koel en luchtdoorlatend is. Leg deze Anno 1588 matrastopper op je matras en geniet van een comfortabele nachtrust.


Deze Anno 1588 matrastopper voelt lekker zacht aan en neemt goed vocht op en reguleert door zijn open cel structuur de warmte uitstekend. De topper is tevens anti-bacterieel en anti- allergisch. Je slaapt dan ook in een schonere omgeving. Deze duurzame matrastopper is van 100% Tencel vezel en heeft een kern van koudschuim.


In combinatie met de lage tegendruk wordt een drukverlagend effect (anti-decubitus) bereikt, waardoor dit koudschuim ook regelmatig in hotels wordt ingezet. Het koudschuim is geschuimd geproduceerd en heeft een HR 50 en is opgebouwd uit ca. 9 cm kern dikte.


Prijs indicatie € 149,-


 

Topdekmatras Bamboo Koudschuim 160/200

180x200cm - 8/9cm hoog - HR/SG55

Het Bamboo topdekmatras heeft met zijn dikke kwaliteit HR 55 koudschuim van c.a 8/9 cm en dikke BAMBOO EXCLUSIVE tijk een uitstekende ventilatie en anti bacteriële werking. Kern is Koudschuim, HR 55 met zeer open cell structuur voor een perfecte ventilatie


De bamboevezels hebben een sterk absorberende gaatjesstructuur waarmee het weefsel makkelijker en sneller vocht en transpiratie opneemt dan katoen of (half)synthetische stoffen. Bamboe textiel is een zeer comfortabel, zijdezacht, milieuvriendelijk, bacteriebestrijdend, snel drogend en verkoelend materiaal. Bamboe bevat van nature een uniek bestanddeel dat schimmels en schadelijke bacteriën voorkomt en verdrijft. Bamboe heeft de eigenschap om uitstekend te verfrissen doordat het natuurlijke materiaal goed ademt en ventileert door de kleine microgaatjes in de bamboevezels.


Bamboe is een natuurlijk product wat bijzonder ecologisch verantwoord en milieuvriendelijk verbouwd wordt. Het groeit bovendien bijzonder snel (circa 5 cm per dag) en behoeft door zijn natuurlijke anti-bacteriële en schimmelwerking geen bestrijdingsmiddelen.


"Het matras is precies zoals in de omschrijving wordt gezegd. Het ligt meer dan prima en ik sta nu zonder rugpijn op. Superfijn matras - Bolsward - 8 december 2021"

Prijsindicatie vanaf € 169,-
 

Eazzzy Topdekmatras

180x200cm - 7cm hoog - HR/SG50-55

Met het nieuwste drukverlagend en temperatuurregulerend topdekmatras van Eazzzy comfortabele en ergonomische topdekmatrassen ervaart u een optimaal slaapcomfort!


Het Eazzzy topdekmatras is geschikt voor elk bed, lichaamsgewicht en elke leeftijd. Daarnaast kan deze topper gebruikt worden door zowel rug-, zij-, als buikslapers. Uw bed voelt weer als nieuw aan! De matrastopper heeft een drukverlagend effect waardoor de ligpunten in uw schouders, heupen en knieën minder belast worden. Uw lichaam is volledig in balans – voor een rustgevende diepe slaap. En dankzij het temperatuuronafhankelijke gelschuim in de topper ervaart u geen extra warmte, wat uw slaapklimaat optimaliseert.


Ergonomisch en ondersteunend comfortschuim De topmatras bestaat uit 2 lagen en combineert tegelijkertijd drukverlaging en steun. Hij ondersteunt de wervelkolom van het hoofd naar het beken en biedt tegelijkertijd comfort en elasticiteit voor zij-, buik- en rugslapers. Rugpijn, lichaamspijnen, slaapstoornissen en hoofdpijn kunnen hierdoor verminderd worden.

De exclusieve Eazzzy blauwe laag van superzacht gel foam, helpt om uw lichaamstemperatuur te neutraliseren, zodat u heerlijk koel blijft gedurende de nacht. De dikke laag ondersteunend schuim, brengt en houdt uw lichaam in een natuurlijke positie en ondersteunt uw gewrichten. De Eazzzy Breathe hoes, is speciaal ontworpen om lichaamswarmte te laten ontsnappen, zodat u koel en comfortabel blijft, gedurende de hele nacht.


Hypoallergeen, wasbaar en eenvoudig aan te brengen De Eazzzy topdekmatrassen zijn hypoallergeen en kunnen gebruikt worden door mensen met gevoelige luchtwegen of gevoeligheid voor allergieën. De tijk van de toppers kunnen afgenomen worden of gewassen worden in de wasmachine op maximaal 60 graden. Met de fixatiebanden maakt u de topper stevig vast aan de eigen matras.

Prijsindicatie vanaf € 199,95 

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page