top of page

Yoga mat kopen? Effectief thuis trainen voor een gezond lijf!


Of je nu een ervaren yogi bent of voor het eerst op een yogamat stapt: yoga is goed voor je! Het helpt je niet alleen om fysiek sterker te worden, maar geeft je mentale gezondheid ook een boost. Waarom een yogamat kopen precies zo’n goed idee is, welke voordelen dat biedt én wat de beste yogamat van dit moment is? Dat ga ik je allemaal vertellen in dit artikel. Er is namelijk genoeg te vertellen over dit onderwerp. Lees je mee?

 

Wat als je niet van de sportschool houdt?

Sommige mensen vinden sporten geweldig. Ze gaan met plezier naar de sportschool toe en komen er wel 4 of 5 keer per week. Maar dat geldt niet voor iedereen. Dus wat kun je doen als je niet van de sportschool houdt? Je zou dan eens een teamsport kunnen proberen. Misschien blijkt tennis, badminton of padel wel echt jouw ding. Of wat dacht je van hockey, basketbal of voetbal? Schrijf een bepaalde sport niet direct af, maar geef het een kans. Wellicht kom je erachter dat je er veel plezier aan beleeft, als je eenmaal start!


En wanneer teamsport ook niet jouw ding is?

Ben je toch niet zo’n team player en sport je liever zelfstandig? Dan betekent het niet dat er geen mogelijkheden meer voor jou zijn. Er is namelijk een sport die je heel goed zelfstandig kunt doen – en gewoon thuis als je dat fijn vindt. Ik heb het hier over yoga!

 

Starten met yoga vanuit huis

Als je al langer yoga wilt proberen, maar niet weet hoe je moet beginnen, dan ben je niet de enige. Veel mensen willen aan de slag met yoga maar vinden het lastig om hiermee te starten. Het is ideaal als je yoga kunt beoefenen vanuit je eigen huis. Lekker comfortabel en je hoeft nergens naartoe. Wanneer je wilt gaan starten dan is het lastig om te weten wat je nodig hebt of zelfs waar je moet beginnen! Ik help je graag op weg. Hier zijn enkele tips en trucs om je yogareis vanuit huis te starten.

 

Tip: Ga een yogamat kopen!

De eerste stap in het begin van je yogabeoefening is het kopen van de juiste yogamat. Wanneer je yoga gaat beoefenen dan heb je écht het comfort nodig van een yogamat. Aan de ene kant om fijn te kunnen liggen en je hebt deze gewoon nodig om de yoga goed uit te kunnen oefenen vooral met de rek en strek oefeningen heb je de ruimte nodig. Daarnaast mag je van een goede yogamat echt wel iets verwachten.


Wil jij starten met yoga? Dan is een yogamat kopen één van de eerste acties die je moet uitvoeren. Naast een flesje water, comfortabele kleding is een yogamat een must.


Wil jij wel een yogamat kopen, maar kun je door de bomen het bos niet meer zien? Geen zorgen, want ondanks dat er veel varianten op deze sportmat zijn, kun je een goede yogamat vrij snel herkennen. Enkele tips daarvoor:


1. Kies een mat met een goede grip

Wanneer je op zoek gaat naar een yogamat dan is het fijn als je niet direct uitglijdt wanneer je een beetje zweet. Een goede yogamat heeft een goede grip.


Het kan zijn dat als je een nieuwe yogamat koopt het zogenoemde filmlaagje nog erop zit. Hierdoor kanhet zijn dat je yogamat wat glad is. Mocht je hier last van hebben dan zijn er tips om de yogamat stroever te maken. Want of je nu de duurste Manduka mat koopt, een Lotus mat of de meest simpele yogamat: ze komen allemaal met een filmlaagje uit de fabriek. Als dit laagje eraf slijt, neemt de grip van de mat aanzienlijk toe. Dit proces kun je op verschillende manieren versnellen:

  1. Gebruik de mat zo vaak mogelijk, het laagje slijt er al snel vanaf.

  2. Maak de mat goed schoon met een spons of vochtige doek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld azijn met water in de verhouding van 50/50. Je kunt ook een andere niet agressieve vloeibare zeepoplossing gebruiken

  3. Leg de mat op een plek neer waar je regelmatig langs loopt (zonder schoenen!) waardoor het laagje er sneller vanaf slijt


2. Dikte yogamat voor verschillende ondergronden

Hoe dik moet je yogamat zijn? Het is niet altijd hoe dikker hoe beter. De dikte van de yogamat moet dik genoeg zijn om je gewrichten te dempen, maar niet te dik, want dat kan instabiliteit veroorzaken tijdens het oefenen. Daarnaast wil je niet een heel dun matje als je op een koude vloer staat. Vaak is een matje van 6 mm een goede keuze voor de startende yogi vanuit huis of de sportschool. Sta je vooral buiten of op een koudere stenen vloer dan is een dikker matje aan te raden. Ga dus niet zondermeer af op het favoriete matje van een ander, kies een matje die bij jou past.


3. Kleur

Het oog wil ook wat natuurlijk. Een standaard yogamat is vaak zwart of donkergrijs van kleur. Wil jij blij worden als je yoga gaat beoefenen dan is een leuk kleurtje of een leuke opdruk op een kwalitatief goede yogamat natuurlijk gewoon leuk. Zelf vind ik de yogamatjes van Lotus erg leuk en mooi vooral voor de beginnende yogi. Mooie matjes, met opdrukken zoals de maan, lotusbloem of balance-symbool. De Lotus yogamat is beschikbaar in 55 uitvoeringen, dan zal er vast wel eentje tussenzitten die je aanspreekt.


4. Gewicht

Ga jij je yoga vooral thuis beoefenen of wil jij je matje meenemen naar de sportschool. Wanneer je samen met je yogamatje veel onderweg bent dan is een lichtgewicht yogmatje ideaal. Er zijn zelfs yogamatjes voor op reis, lichtgewicht en makkelijk in een klein pakketje mee te nemen. Het gewicht hangt natuurlijk ook af van de dikte en de grootte van de yogamat.

Een standaard yogamat van 6 mm en 180x60 cm weegt gemiddeld 1,6 tot 1,7 kilogram. Een lichtgewicht matje - zoals de eKO Superlite Travel - voor op reis is te bestellen van 1 kilogram. Dit scheelt circa 40% gewicht.


5.Merk in combinatie met duurzaamheid

Zelf ben ik echt een voorstander van duurzaamheid. Je kunt beter een yogamat kiezen van duurzaam materiaal. Er zijn yogamatten volledig van gerecycled materiaal zoals de Sanbo Yogamat. Of gemaakt van kurk. Je kunt natuurlijk voor een standaard (goedkoop) foam matje kiezen? Voor een tientje kan je al een yogamat kopen. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je yoga en mindfulness gaat beoefenen, het fijn is als je een yogamatje kiest waarbij je ook aan de aarde denkt, en hoe je deze achterlaat. ;)

 

Waarom is yoga goed?

Voordat ik je mijn favoriete yogamatten laat zijn. Eerst nog even kort waarom yoga goed is voor je. Want waarom zou je yoga gaan beoefenen? Yoga is een eeuwenoude sport uit het Indiase Hindoeïsme. Het is ontstaan rond de 5e eeuw voor Christus en biedt richtlijnen voor een gezond leven. Met yoga train je namelijk op fysiek, mentaal en spiritueel niveau. En dat levert veel voordelen op. Om je er een beeld van te geven, heb ik hieronder wat voordelen uitgelicht die absoluut interessant zijn.


✅ Yoga helpt bij het opbouwen van kracht en flexibiliteit in lichaam en geest

✅het verlicht ook stress

✅ stimuleert mindfulness en zelfreflectie ✅Het kan helpen de houding en ademhalingsgewoonten te verbeteren en het evenwicht en de coördinatie te verbeteren

✅ het een toegankelijke vorm van lichaamsbeweging, ongeacht het inkomensniveau of fysieke mogelijkheden! ✅ de meeste lessen kunnen thuis of online gedaan worden, dus als je niet wilt hoef je de deur niet uit!


En als laatste het fijne aan yoga, is dat je er niet veel voor nodig hebt. Je hoeft geen lidmaatschap te nemen op een yogaschool, als je dat niet wilt. Bovendien is het enige materiaal waarin je moet investeren een goede yogamat. En tegenwoordig is het aanbod daarin enorm, dus er is genoeg keuze.

 

De beste yogamatten van dit moment

Bij het bestellen van zo’n fitnessmat, wil je natuurlijk alleen de beste yogamat in huis halen. Daarom heb ik hieronder een overzicht gemaakt. Er zijn een aantal yogamat merken die absoluut de moeite waard zijn. Daarom vertel ik je er graag wat meer over. Daar gaan we!


 

Manduka Pro Magic yogamat

De Manduka yogamat is één van de toppers onder de yogamatten. Dee yogamat geeft levenslange garantie en het is een volledige duurzame yogamat zonder afvalstoffen. Daarnaast is deze te bestellen is verschillende mooie keuren. Deze yogamat heeft een zeer goede kwaliteit daarom is deze ook iets zwaarder dan de standeaard yogamatten. Met zijn bijna 4 kilogram, heb je een mooi matje voor de rest van je leven. Wil je liever toch een wat lichtere versie dan is zijn zusje de Manduka Light wellicht een geode optie voor je. Met de Manduka Yogamat ben jij in ieder geval zeker van een kwalitatief topmatje.


✅Levenslange garantie

✅beschikbaar in mooie verschillende kleuren

✅verschillende diktes en zwaartes beschikbaar

✅Optimale ondersteuning voor rug, heupen, knieën en ellebogen op harde ondergronden.

✅Zeer goede antislip zonder kleverig te zijn. Zelfs als het vochtig is door licht transpiratie.Öko-Tex Gecertificeerd; emissievrije productie.

✅100% latex vrij en dus veilig te gebruiken voor mensen met latex allergie of gevoeligheid.

✅Stippenpatroon aan de onderkant om glijden van de mat te voorkomen.

❌Prijzig



 

Yogamat Lotus

Wanneer je op zoek gaat een yogamat kom je al snel in de zoekresultaten de yogamat van Lotus tegen. Deze yogamat is beschikbaar in verschillende varianten. Je hebt de yogamat sticky extra dik of de yogamat sticky extra lang. Dit is een goede yogamat voor de beginnende yogi. Hier heb je jaren plezier van!


Met zijn 6 millimeter is deze Lotus yogamat dikker dan de geijkte yogamatten. En niet zonder reden want extra dikte biedt je meer vering, een betere isolatie en sublieme grip. Door zowel anti slip eigenschappen op de bovenkant als onderkant schuift de yogamat zelfs op onregelmatige oppervlakken niet snel weg. Ook heb jij altijd de stevigheid en stabiliteit om verantwoord je poses op de Lotus mat te kunnen doen. Zelfs bij stijlen die bewegelijk en uitdagend zijn, kun je op deze yogamat ultieme grip en comfort verwachten. Rek en strek je graag vrijuit, dan zit je met een maatje van 183 bij 61 centimeter helemaal goed. Door het gebruik van lichtgewicht PVC is de Lotus yogamat niet alleen comfortabel maar ook gemakkelijk om te vervoeren. Zo til je met een gewicht van slechts iets meer dan anderhalve kilogram nooit teveel met je mee. Dit is trouwens niet de enige geweldige eigenschap van kwalitatief PVC: het materiaal is zo hecht en stevig dat het jarenlang dienst kan doen zonder snel te slijten. En de veiligheid? Dat zit wel snor want h


✅6 mm dikte

✅anti slip aan bovenkant en onderkant

✅veel verschillende kleuren

✅Verschillende lengtes en diktes te bestellen ✅lichtgewicht PVC, makkelijk mee te nemen.

✅Gaat jaren mee; hoogwaardig kwalitatief PVC, slijtvast

✅het materiaal is vrij van latex, giftige weekmakers en andere stoffen.

❌ Geen opbergtas of koord bijgesloten



 

Sanbo Yoga Mat

Wil jij jouw steentje bijdragen aan de bestrijding van ecologische vervuiling? Maximale bewegingsvrijheid garanderen in jouw volgende Yoga sessie? Genieten van Europees Geassembleerde kwaliteit? Gebruik maken van een app met Yoga oefeningen? Dan is de Sanbo Yoga mat Deluxe perfect geschikt voor jou!


✅100% gerecycled TPE Materiaal

✅Antislip + waterafstotende laag

✅Sanbo App met Yoga begeleiding

✅Thuiswinkel waarborg keurmerk

✅Met opbergtas en koord

✅Europees Geassembleerd

✅Inclusief instructiekaart met oefeningen



 

Yogamat duurzaam kurk met natuurlijk rubber

Het materiaal waarvan deze yogamat is gemaakt zorgt ervoor dat deze comfortabel aanvoelt, verder zorgt het ervoor dat de mat 100% biologisch afbreekbaar is. Natuurkurk is een materiaal dat niet snel slijt of kapot gaat. Dit maakt de yogamat van Positive Things extra duurzaam. Je kunt hem dus ook als trainingsmat gebruiken om te ondersteunen bij Fitnessoefeningen.

Officieel merk

✅100% natuurkurk en 100% biologisch afbreekbaar

✅Ronde hoeken voor optimale grip ✅Duurzaam

✅Extra stabiliteit

✅Thuiswinkel waarborg keurmerk

✅Met opbergtas en koord



 

Goedkope yogamat


Wil je een goedkoop yogmatje kopen? Dan is de standaard PVC Yogamat een prima keuze. Vooral voor de startende yogi is dit een prima maatje, met zijn dikte van 4 mm en 183 x 61 cm kan je ervaren of yoga iets voor je is. Al te bestellen van € 9,99

✅goedkoop

✅prima voor de startende yogi

❌ geen duurzaam materiaal

❌geen opbergtas of koord



 

Scoor ook yoga mat accessoires!

Naast een goede yogamat, kun je je sport gear ook uitbreiden met handige en fijne yoga mat accessoires. Als je het goed wilt aanpakken dan is het slim om bijvoorbeeld een mooie yoga tas te kopen, om je mat in te vervoeren? Dat is vooral handig wanneer je graag op verschillende locaties sport. Of een yoga blok, yoga bolster, yoga handdoek of meditatiekussen? Dit zijn allemaal accessoires die een goede aanvulling zijn wanneer je echt met yoga wilt starten en wanneer je er écht voor de lange termijn voor wilt gaan. Ik heb hieronder mijn favoriete accessoires voor je op een rij gezet.


 

Yogatas

Mijn favoriete yoga tas is de yogatas van Yozenga. Het is een ruime tas voor al je yoga benodigdheden. De tas heeft een hoogwaardige kwaliteit van stevig canvas en de tas ziet er gewoon echt leuk uit. De yogatas is in verschillende kleuren te bestellen, er zit altijd wel een favoriete kleur voor je bij! Je

 

Yogatas

In veel culturen staat de olifant symbool voor kracht, wijsheid, vriendelijkheid, geluk en lange levensduur. Geïnspireerd door deze mooie betekenis heeft YoZenga een prachtige yogatas ontworpen.


Deze unieke yogatas is groot en breed genoeg om al jouw yoga- en sportspullen in mee te nemen. Naast je mat is er voldoende ruimte om ook yogablokken, drinkfles, handdoek en andere benodigdheden mee te nemen. De tas heeft een stevige rits over de gehele lengte waarmee je de tas volledig kan afsluiten en is gevoerd in een bijpassende kleur. Aan de binnenkant zit een opbergvakje met rits waarin je je persoonlijke spullen kunt opbergen. De tas heeft comfortabele schouderbanden waardoor je hem gemakkelijk over je schouder kan dragen. Door de ruime inhoud kan deze tas ook als sport- of weekendtas gebruikt worden.



 

Yoga blok

Een yoga blok is een handig hulpmiddel als je goed van start wilt gaan met yoga. Wil jij de oefeningen goed uitvoeren? Dan heb je bij sommige oefeningen een yoga blok nodig om de juiste pose te kunnen uitoefenen. Wanneer je op zoek gaat naar een yoga blok zijn er veel verschillende materialen. Mijn favoriete yogablok is een yogablok van kurk. Waarom? Dit is een duurzame keuze, recyclebaar (maar jij gaat deze nog lang niet weggooien natuurlijk!) en lekker licht. Het materiaal is daarnaast antislip zodat je stabiel en veilig kunt trainen. Desondanks is het blok robuust voor elk lichaamsgewicht.

 

Yoga Blokken Set Kurk

De Kurken Yoga Blokken Set is de sleutel om te beginnen met yoga of om jou nieuwe doel te bereiken!

De set bevat 2 kurken yoga blokken en een yogariem. De blokken zijn milieuvriendelijk geproduceerd van kurk en bieden de perfecte steun wanneer je yoga-oefeningen doet. Daag jezelf uit met de kurken yogablokken set!


De Yoga Blokken zijn duurzame producten en gemaakt van 100% natuurlijk kurk. Tevens zijn ze vegan en door zijn structuur 100% recyclebaar. De yoga riem is gemaakt van huidvriendelijk katoen, dat vrij is van verontreinigende stoffen.



 

Yoga bolster

Een yoga bolster is een accessoire die je graag ter beschikking hebt tijdens je yoga oefeningen. Het is een kussen in ronde of rechthoekige vorm, vaak gevuld met boekweitkaf. Boekweitkaf is perfect materiaal, zo kan je de kussen de perfecte dikte maken voor jouw lichaam, je haalt er wat uit wanneer deze te hard is. Het boekweitkaf kan je bewaren voor wanneer je het kussen toch graag wat harder zou willen hebben.


De yoga bolster gebruik je voor ondersteuning en diepe ontspanning. Je kunt deze gebruiken voor verschillende yogahoudingen. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van je nek of rug, of je benen.

 

Yoga Bolster

Deze Yogi & Yogini bolsters worden gemaakt van biologisch katoen volgens de GOTS-standaarden en zijn OCS gecertificeerd. De vulling van de bolsters bestaat uit 100% natuurlijk boekweitkaf, wat zorgt voor een mooi gelijkmatig oppervlak. Creëer de gewenste hoogte door wat vulling uit het kussen te halen of juist toe te voegen.




 

Meditatiekussen

Wanneer je yoga beoefend dan komt een meditatiekussen vaak ook snel op je pad. Meditatie en mindfulness zijn mooie aanvulling voor of na de yoga. Een meditatiekussen van goede kwaliteit helpt je ruggengraat recht te houden en je lichaam op één lijn te houden, waardoor je tijdens je oefening een betere houding krijgt. Het helpt ook om uw heupen iets boven het niveau van uw knieën te brengen wanneer u in kleermakerszit zit, waardoor de druk op de heupen wordt verlicht en pijn in de onderrug wordt verminderd. Ten slotte kan een meditatiekussen je een gevoel van stabiliteit geven, omdat het je lichaam op één plek houdt, waardoor afleidingen worden verminderd en de focus tijdens je oefening wordt vergroot.


De meditatiekussens zijn ontworpen om je te helpen ontspannen en mediteren. Ze zijn perfect voor iedereen die wil beginnen met mindfulness of gewoon wat extra tijd nodig heeft om te ontspannen. Ik heb mijn favoriet voor je

 

Meditatiekussen SuperYoga

Dit stijlvolle meditatiekussen in de kleur taupe zorgt voor een comfortabele zit tijdens iedere meditatie of low-impact yogasessie. Het kussen bevat een rits aan de onderkant, kan worden bijgevuld en is voorzien van een draagband aan de zijkant.




 

Yoga handdoek

In eerste instantie denk je misschien waarom een yoga handdoek aanschaffen? Je hebt vast wel een handdoek in de kast liggen. Het grote voordeel van een yoga handdoek is dat de handboek precies de juiste grootte heeft en een antisliplaag. Dus je kunt er makkelijk je oefeningen op doen zonder dat de handdoek verplaatst.

 

Yogamat handdoek anti-slip

Met een maat van 183 bij 61 centimeter past deze yoga handdoek met gemak over de meeste reguliere yogamatten heen. Heerlijk, want zo kun je jouw yogamat extra lang goed houden. Met name als je Bikram of Hot Yoga beoefent is het fijn om zo je mat vrij te houden van overtollige bacteriën en vocht. De microvezel heeft dan ook een groot voordeel ten opzichte van reguliere katoenen handdoeken: het kan vele malen het eigen gewicht absorberen aan vocht. Bang dat je gaat glijden tijdens een sessie? Niet nodig, want de handdoek is aan de onderkant uitgerust met antislip siliconen nopjes die stevig blijven kleven op je yogamat of zelfs op een vlakke vloer.


 


En wat dacht je van een aromatherapie diffuser, om een heerlijke, rustgevende geur te creëren tijdens je work-out? De hele kamer wordt zo gevuld met een geur die bijdraagt aan het kalmeren van je geest. Daar word je vast helemaal zen van! Of informeer je verder over een spijkermat voor ultieme ontspanning! Er zijn genoeg manieren om je lijf te geven wat het nodig heeft

 

En hoe verder om te starten met yoga vanuit huis?

ls je eenmaal alle benodigdheden hebt (waaronder comfortabele kleding en water), zijn er verschillende manieren om thuis met je beoefening te beginnen. Er zijn veel gratis apps beschikbaar die geleide instructies bieden, evenals streaming diensten zoals YouTube die zowel gratis lessen als abonnementsdiensten met extra inhoud aanbieden, zoals vooraf opgenomen lessen of tutorials over specifieke houdingen/technieken.


Mijn favoriete online programma: Practice Happy with yoga

Heb je al eens gehoord van Practice van Happy with Yoga? Ik ben hier mijn yogareis begonnen. Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. Je kunt je makkelijk aanmelden of online een proefles doen. Nog nooit was starten met yoga zo makkelijk.


 

Yogamat kopen?

Denk jij inmiddels: ik wil ook zo’n yogamat kopen en thuis of op locatie gaan starten met yoga? Weet dan dat je op een paar dingen moet letten om een goede aankoop te doen. In dit artikel hoop ik je voldoende informatie gegeven te hebben om de juiste yogamat te kopen.

 

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen over een yoga mat of ben je nieuwsgierig naar hoe je dan thuis aan de slag kunt met deze sport? Ik beantwoord de meest gestelde vragen hieronder.


1. Kan iedereen zo met yoga beginnen?

Iedereen van jong tot oud kan starten met yoga. Yoga is juist bedoeld voor iedereen, ongeacht inkomensniveau of fysieke mogelijkheden. Start juist lekker makkelijk en comfortabel vanuit huis met een online programma of meld je aan voor een yogales bij jou in de buurt.


2. Hoe kun je thuis yoga volgen?

Thuis beginnen met yoga is gemakkelijk als je gewapend bent met de juiste hulpmiddelen - een goede mat, comfortabele kleren, een fles water (om gehydrateerd te blijven!) plus toegang tot streamingdiensten of virtuele lessen. De gezondheidsvoordelen van regelmatige beoefening zijn talrijk - meer flexibiliteit; kracht; betere houding; ademhaling; stressverlichting; mindfulness; betere balans ; coördinatie. Of je nu net begint of werkt aan het perfectioneren van bestaande houdingen/technieken - thuis online beginnen met yoga is nog nooit zo eenvoudig geweest!


3. Wat kost een yoga mat gemiddeld?

Een goede yoga mat koste gemiddeld een paar tientjes. Natuurlijk zijn er goedkopere opties bijvoorbeeld een yogamat van de action. Wil je een goede duurzame yogamat dan betaalje vaak rond de dertig euro. Daarnaast kan je ook een yogamat met levenslange garantie aanschaffen, en zijn er yogamatten voor de gevorderde yogi's

 


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page