top of page

Top 6 Beste Wake Up Lights (2023)

Bijgewerkt op: 15 jul. 2023


Wakker worden met een wake up light is de manier om in de ochtend uitgerust je bed uit te komen. Voor mij is waking up to light de ultieme manier om uitgerust wakker te worden.

Vind jij het ook lastig om in de ochtend je bed uit te komen? En dan vooral als het buiten nog donker is? Je bent zeker niet de enige. Heel veel mensen hebben hier moeite mee. Je kunt hiervoor een hulpmiddel gebruiken namelijk een wake up light.


Ik neem je graag mee met mijn ervaringen en onderzoek naar slapen en het gebruik van een wake up light.


Inhoudsopgave:

 

Wat is een wake up light?

Een wake up light is een apparaat (ook wel lichtwekker genoemd). Een wake up light simuleert de opgaande zon waardoor je op een natuurlijke manier ontwaakt uit je slaap. Je kan worden begeleid door natuurlijke geluiden of je favoriete FM-radiozender. Deze manier van ontwaken geeft je meer energie gedurende de dag. Wake up lights hebben vaak meerdere functies. Sommige wake up lights hebben ook de functie om je te helpen in slaap te vallen. Dit wordt gedaan met behulp van een zonsondergangsimulatie en ontspanningsoefeningen. Dit wordt dan een wake down light genoemd.


Door de simulatie van de zonsopkomst word je geleidelijk gewekt, waardoor je meer energie hebt in de ochtend. Binnen 30 minuten wordt je kamer gevuld met helder geel licht. Dit proces van veranderend en feller wordend licht stimuleert je lichaam om op een natuurlijke manier wakker te worden. Dit zorgt dus niet alleen voor een ontspannen ontwaking, maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat je hierdoor fitter en energieker de dag in gaat.

 

Wat is een wake down light?

Een wake up light wordt ook wel eens een wake down light genoemd. Het gaat hierbij om hetzelfde apparaat maar bij sommige apparaten kan je ook een zonsondergangsimulatie starten. Dit is een hulpmiddel om sneller in slaap te vallen.


De zonsondergangssimulatie kan je gebruiken om rustig in slaap te vallen. Doordat het langzaam donkerder wordt op je kamer kan je ervoor zorgen dat de zonsondergang wordt nagebootst. Hierdoor zal je lichaam de melatonine beter kunnen aanmaken zodat je sneller in slaap valt.


Een wake down simulator heeft hetzelfde effect als een wake up light. Het zorgt ervoor dat de het steeds donkerder wordt op je slaapkamer door middel van een sleeptimer. Je kan je lijf helpen om zo de rust te pakken die het nodig heeft. Creëer ook hier de beste slaapomgeving en aarzel niet om hulp van de moderne tijd te gebruiken.


Door de huidige tijd; lampen, tablets, tv's, smartphones etc maken we het behoorlijk lastig voor ons zelf om goed te gaan slapen. Doordat je de techniek ook voor je kan laten werken is het goed om hier informatie over in te winnen. Goede apparaten met een wake up en wake down light mogelijkheid zijn bijvoorbeeld de Philips SmartSleep Wake Up Light HF3519 of de Philips SmartSleep Wake Up Light HF3531.

 

Wake up light als wekker

Een wake up light kan je ook gebruiken als een standaard wekker. Het is niet noodzakelijk om ook voor et licht te kiezen als je wakker wordt. Het is een keuze om wakker te worden met het licht. Mocht je de wake up light als wekker en bedlampje willen gebruiken dan kan dit natuurlijk ook prima. Zelf zou ik kiezen voor de combinatie.


Mocht je nog twijfelen om een wake up light te kopen, dan kan ik je hierbij melden dat dit sowieso veel beter is dan je mobiele telefoon te gebruiken als wekker. Allereerst is mijn advies om sowieso je telefoon niet mee naar de slaapkamer te nemen. Voor meer informatie over waarom je de telefoon beter niet mee kan nemen naar je slaapkamer neem ik je graag mee in mijn 12 tips om de perfecte avondroutine te creëren voor een geode nachtrust.


De wekker op je mobiele telefoon geeft ook blauw licht. Het blauwe licht kan invloed hebben op je biologische klok en daarmee de kwaliteit van je slaap verstoren. Een wake up light maakt gebruik van natuurlijk licht en geluid en zorgt er zo voor dat je 's ochtends beter en natuurlijker wakker wordt. Dit is goed voor jouw dag- en nachtritme en je slaappatroon.


Geleidelijk ontwaken met natuurlijk licht en geluid

Door de simulatie van de zonsopkomst word je geleidelijk gewekt, waardoor je meer energie hebt in de ochtend. De meeste wake-up light zorgen ervoor dat je kamer binnen 30 minuten wordt gevuld met opeenvolgend zacht licht. Dit proces van veranderend en feller wordend licht stimuleert je lichaam om op een natuurlijke manier wakker te worden.

 

Voordelen wake up light

Voordat ik je meer vertel over de verschillende wake up lights wil ik je graag informeren over de voordelen van een wake up light.

 • je wordt energieker wakker

 • je wordt met een beter humeur wakker

 • je wordt op een rustgevende manier wakker

 • je wordt op een natuurlijke manier wakker

 • je bent meer uitgerust, omdat je lichaam er klaar voor is om op te staan

 • een goede nachtrust leidt direct tot meer energie gedurende dag

 • een goede nachtrust geeft een algehele vermindering van stress!

 

De beste reden om te kiezen voor een wake up light

De beste reden om te kiezen voor een wake up light is natuurlijk om ontspannen wakker te worden. Het belang van ontspannen in slaap vallen en ontspannen wakker worden, wordt vaak onderschat. In de natuur komt het dagelijks leven op gang met het opgaan van de zon, om tijdens zonsondergang weer tot rust te komen. Voor de meesten van ons is het echter niet weggelegd om dit natuurlijke ritme te volgen. Vanwege het drukke en hectische leven dat we leiden, hebben steeds meer mensen moeite om in slaap te vallen en daardoor ook moeilijker wakker te worden. Als een nacht lekker slapen er niet in zit, bestaat de kans op een domino-effect: je wordt moeilijker wakker en het is een worsteling om je energieniveau gedurende de hele dag op peil te houden. Door een wake up light te kiezen met een down light simulator zal je waarschijnlijk rustiger inslapen en ook rustiger wakker worden. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken om een goede nachtrust voor jezelf te creëren. Denk aan hoeveel uur slaap je nodig hebt, welke tijd je naar bed gaat en weet jij hoe een slaapcyclus eruit ziet? Ik leg het je graag uit in mijn andere blogs.

 

Ervaringen wake up light

De ervaringen van heel veel mensen zijn zeer positief wat betreft een wake up light. Van de Philips Wake up Lights is klinisch bewezen dat ze het algemene welzijn na het ontwaken verbeteren. Verschillende onafhankelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen met de Wake up Light beter wakker worden. Je bent in een betere stemming en voelt je 's ochtends energieker. 92% van de volwassen gebruikers zegt dat de Wake up Light hen op een aangename manier wekt, terwijl 88% van de gebruikers zegt dat ze met de Wake up Light beter wakker worden dan voorheen.


 

Wake Up Light Philips vergelijking

Het is lastig om te kiezen welke Wake Up Light het beste bij jou past. Ik heb de top 3 van de beste Wake Up Lights van Philips voor je naast elkaar gezet in een vergelijking met wat mij betreft de belangrijkste specificaties.= eb verschillen.


Wil je een Wake Up light van Philips met alleen een zonsopkomst functie met geluiden en een licht wat langzaam aan gaat, dan is de Wake Up Light van Philips HF3500 een mooi startmodel voor een mooi prijsje. Wanneer je toch meer wilt en ook gebruik wilt maken van de Wake Down Light, oftewel de inslaap functie dan in de Smartleep Wake Up Light voor jou een goede keuze. Twee van de SmartSleep lijn van Philips heb ik voor je naast elkaar gezet. Het grootste verschil wat mij betredt is dat bij De Smart Sleep Wake Up Light HF3531 ook natuurgeluiden aanwezig zijn als je wilt gaan slapen. Wanneer dit je voorkeur heeft dan is dit voor jou de beste keuze. Hieronder de belangrijkste specificaties voor jou op een rij!

 

Top 6 beste wake up lights (2022)

 

#1 Beste wake up light: Philips wake up light HF3500


Ik ben fan van de producten van Philips en met name de Wake Up Lights. Het is dan ook een bewuste keuze om de Philips Wake Up Light HF3500 op nummer 1 te zetten in mijn top 7. Dit model is uitermate geschikt wanneer je voor de eerste keer een wake up light wilt aanschaffen. Het is een mooi simpel model, en werkt gewoon goed. Ik word in ieder geval heerlijk uitgerust wakker met dit apparaat.


De wake-up light van Philips kan je al aanschaffen vanaf

€ 49,95. Momenteel is de Philips Wake-up Light het enige product waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Er is veel klinisch onderzoek verricht om ervoor te zorgen dat de Wake-up Light je zo goed mogelijk op een natuurlijke manier wekt, zodat je energieker wakker wordt.


De onderzoeken zijn uitgevoerd door onafhankelijke wetenschappelijke instituten, die de effecten van de Wake up Light op het algehele ontwaakproces hebben bestudeerd en aangetoond. Op deze manier is er onder meer bewezen dat de Philips Wake up Light je niet alleen op een meer natuurlijke manier wekt, maar dat je bovendien energieker en in een beter humeur wakker wordt.


Geïnspireerd door de zonsopgang maakt de Philips Wake-up Light gebruik van een unieke combinatie van licht en geluid om je op een natuurlijke manier te wekken. Je wordt energieker wakker, zodat je gemakkelijk uit bed stapt.


Deze Wake Up Light heeft alleen de optie om je met licht wakker te maken. Wanneer je ook de optie wilt om in slaap te vallen met een wake down light dan is nummer 2 voor jou wellicht een goede keuze.

Vanaf € 49,95 

#2 Beste Wake Up Light: Smart Sleep Wake Up Light HF 3531

Geïnspireerd door de zonsopgang. Maak gebruik van een combinatie van licht en geluid, waarmee je op een natuurlijke manier gewekt wordt door de Philips HF3531/01 - Wake up light.


De kleur van het ochtendlicht verandert van zacht morgenrood via warm oranje naar zonnig geel. Dit stimuleert je lichaam om op een natuurlijke manier wakker te worden.


Plus- en minpunten

 • Door de simulatie van een gekleurde zonsopgang wordt je op een natuurlijke manier en energieker wakker

 • Je hebt de keuze uit 7 natuurlijke wekgeluiden

 • Met dubbelalarm functie voor het instellen van 2 aparte wektijden

 • Met zonsondergangsimulatie om zacht in slaap te vallen

 • Mogelijkheid om je smartphone op te laden

 • Het is niet mogelijk de wake-up light via een app te bedienen

Geleidelijk ontwaken met natuurlijk licht en geluid

Door de simulatie van de zonsopkomst word je geleidelijk gewekt, waardoor je meer energie hebt in de ochtend. Binnen 30 minuten wordt je kamer gevuld met opeenvolgend zacht ochtendrood, oranje en helder geel licht. Dit proces van veranderend en feller wordend licht stimuleert je lichaam om op een natuurlijke manier wakker te worden. De wake-up light bevat tevens een bedlampje met 20 lichtinstellingen. De helderheid van het scherm kun je naar wens instellen door middel van 4 verschillende instellingen.


Dankzij de keuze uit 7 verschillende natuurlijke geluiden kun je naar wens op een relaxte manier wakker worden. Er zijn 7 geluiden waaruit je kunt kiezen: fluitende vogels, vogels in het bos, zen-melodie, zachte piano, koeien in de Alpen, vroege vogels en ontspannende yogamuziek. In anderhalve minuut hoor je het geselecteerde geluid langzaam toenemen tot het gekozen niveau. In anderhalve minuut hoor je het geselecteerde geluid langzaam toenemen tot het gekozen niveau. Sta je liever op met je favoriete radiozender? Dan stel je gewoon het door jou gewenste FM station als wekgeluid in.


Nachtlichtfunctie

De nachtlichtfunctie is ontwikkeld om net genoeg licht te bieden zodat je je weg kunt vinden in het donker. Waar normale bedlampjes fel licht gebruiken, maakt het nachtlicht gebruik van een gedimd, subtiel oranje licht. Je kunt het nachtlicht makkelijk activeren door de bovenkant van het apparaat twee keer aan te raken. Om hem uit te schakelen tik je twee keer op de bovenkant van het apparaat.


Display met automatische aanpassing

De felheid van het display wordt automatisch aangepast. Als je slaapkamer volledig verlicht wordt, neemt de felheid toe om het display leesbaar te houden. Als het donker is in je slaapkamer neemt de helderheid af. Hierdoor is het display niet verlicht als je probeert te slapen.

Vanaf € 125,- 

#3 Beste Wake Up Light: Philips Somneo HF3671/01

Naast de standaard wake up lights heeft Philips een nog mooier apparaat ontwikkelt. Het is de Somneo Connected HF3671/01 met AmbiTrack en RelaxBreath+. Deze Wake-Up light is speciaal ontworpen om je te helpen ontspannen, goed te slapen en energiek wakker te worden. Het licht wordt voor je wektijd geleidelijk sterker waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt. Met de SleepMapper-app kan je zelf eenvoudig meerdere alarmen, lichtthema's en geluiden instellen. Daarnaast meet de externe AmbiTrack-sensor de belangrijkste factoren in je slaapkamer en koppelt deze terug in de SleepMapper-app. Naast wakker worden, helpt de Somneo Connected door middel van de RelaxBreath ook met in slaap vallen door met lampjes je ademhaling te begeleiden.


Het is een mooi apparaat welke je kunt aanschaffen om nog beter te slapen. Hoeveel is een goede nachtrust jou waard? Als je kijkt naar wat het je per dag kost (over bijvoorbeeld een jaar) dan heb je voor minder dan € 0,50 per dag een mooie aanvulling op je nachtrust.

 • Natuurlijke zonsopgang- en zonsondergangsimulatie

 • Verbonden slaapkamer omgevingsanalyse met de app

 • Je nachtrust wordt door middel van metingen in kaart gebracht

 • Val gemakkelijk in slaap met RelaxBreathe

 • Voorzien van PowerWake

Vanaf € 179,- 

#4 Wake Up Light: Living Nine Wake Up Light

De Living Nine wake up light is een minder bekend merk, maar heeft wel goede recensies. Vooral door de scherpe prijs is deze interessant. De prijs is lager dan een wake-up light van Philips en je krijgt ook wel iets minder kwaliteit en minder functies. Het apparaat ziet en voelt wel goedkoop maar het werkt wel. Als je zou moeten kiezen tussen een standaard wekker of deze wake-up light, dan zou ik hiermee beginnen.

Vanaf € 34,95 

#5 Beste Wake Up Light: Smile Inspiration

De Smile Inspiration is een innovatieve wekker welke jou de keuze geeft uit 7 verschillende alarmgeluiden én FM-radio, zodat jij jouw ochtend op de goede voet begint. Daarnaast is de wekkerlamp voorzien van zonsopgang simulatie en word jij op een rustgevende manier wakker met zacht natuurlijk licht. Met jouw favoriete deuntjes op de achtergrond en de eerste zonnestralen heeft een ochtendhumeur geen schijn van kans!


Smart features

Deze digitale alarmklok is voorzien van handige functies en gadgets.

Zo is jouw nieuwe wake up light volledig via een handige app te bedienen, en is het systeem compatibel met de nieuwste versies van Alexa en Google assistant. Vanaf € 49,95


 

#6 Beste Wake Up Light: Life en Home Essentials

Deze Wake Up Light van Life en Home Essentials in maan vorm is speciaal ontworpen om goed te slapen en energiek wakker te worden. Licht en geluid worden gecombineerd zodat je ontspannen en op een natuurlijke manier uit je slaap ontwaakt. Het licht wordt geleidelijk helder in combinatie met het door jou gekozen wekgeluid op het door jou ingesteld volume! Ook voor het inslapen in de Wake-Up Light uitermate geschikt. Kies wanneer jij in slaap wilt vallen en de lamp dimt geleidelijk. Een goede gezondheid begint met een prettige nachtrust. En een goede nachtrust leidt direct tot meer energie gedurende dag én een algehele vermindering van stress!


De wake-up light kan je ook voor kinderen gebruiken. De maan kan zonder de wekker met een slaapfunctie ingesteld worden. Een mooi ontwerp voor een leuke prijs.

Vanaf € 54,95 

Wake up light kopen?

Wil jij ook een wake up light kopen? Dan verwacht ik dat je een keuze kunt maken uit deze top 6. Mocht je toch denken dat een wake up light niet bij jou past? Naast een wake up light zijn er ook nog andere apparaten die een goed nachtrust kunnen bevorderen. Denk aan een White Noise Machine of kies voor een mooie zoutlamp op je (slaap)kamer. Er zijn volop keuzes en mogelijkheden om je nachtrust te bevorderen.


Mijn advies is, wacht niet langer en koop een wake up light uit mijn top 6. Vaak is er ook een niet goed, geld terug garantie van toepassing van 30 dagen. Dus welk risico loop je? Word ook jij binnenkort uitgerust wakker en start jij ook je dag met een lach!? :) Veel succes en ik wens je een goede nachtrust!


 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page