top of page

Het antwoord op de vraag; Wanneer slapen baby´s door?


journal

Wanneer je een baby hebt is een van de meest gestelde vragen; en slaapt je baby al door? Of misschien nog wel belangrijker, het is waarschijnlijk één van de meeste vragen die jij je zelf stelt. Wanneer zal mijn baby doorslapen?


Als je net papa of mama bent geworden is alles nieuw voor je. Je krijgt veel informatie van het consultatiebureau en vast van vele vrienden en familie over wat het beste is voor je baby. Maar uiteindelijk zit jij thuis met je baby, dag en nacht. Het is een geweldige ervaring maar het is ook allemaal nieuw. Wanneer je een koffiezetapparaat koopt krijg je er een gebruiksaanwijzing bij, maar bij een baby dan moet je het allemaal zelf uitzoeken. Het is helemaal niet erg als je twijfels hebt of het even niet meer weet. Zelf heb ik ook nachtenlang gegoogeld op de meeste gekke vragen over een baby. En inderdaad ook de vraag wanneer slaapt mijn baby door.


Nu mijn kinderen gelukkig al een paar jaar doorslapen, hoor ik toch nog vaak die vraag voorbij komen van jonge ouders. Ik help je graag op weg om de beste informatie te vinden wat bij jou en je kindje past. Want je wilt natuurlijk het allerbeste voor je baby!


Je vraagt je zelf natuurlijk af, wat is nu echt het beste voor mijn baby? Elk kind is anders en jij kent je baby zelf het beste. Hulp, waar je ook echt iets aan hebt, is natuurlijk meer dan welkom. Ik vertel je graag mijn ervaringen en geef je de beste tips van de experts. En mocht je nog meer informatie willen dan kan je je gratis aanmelden bij een leuke actieve community voor ouders die net als jij op zoek zijn naar het antwoord; wanneer slaapt een baby door en hoe kan je zelf zorgen voor een slaapritme van je baby. Want het slaapritme van je baby heeft ontzettend veel invloed op hoe jouw dag verloopt.


Er zijn verschillende mogelijkheden die jou en je baby kunnen helpen om door te slapen. Ik heb ze voor je op een rij gezet. Je kunt een een gratis slaapschema downloaden of uitgebreide slaapschema's downloaden. Je vindt meer informatie over white noise en hoe het jou en je baby kan helpen, daarnaast vertel ik je meer over de verschillende slaaptrainers. Er zijn vele mogelijkheden om de beste slaaproutine voor je baby te creëren. Lees maar mee!


Inhoudsopgave:

 

Wanneer slaapt mijn baby door?

First things first, wanneer slaapt je baby door? Wat kan je verwachten? Ligt de grens bij 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden? Laat ik je maar gelijk uit de droom helpen... Helaas heb ik er geen kant-en-klaar antwoord op. Sommige baby's slapen binnen enkele weken door en andere baby's pas na elke maanden en als je pech hebt dan heb je soms na een jaar nog een nachtbraker. Maar er zijn wel genoeg hulpmiddelen die jou kunnen ondersteunen om een optimale slaapomgeving te creëren en daarnaast ook meer rust en regelmaat.

 

Slaapritme baby

Wil jij ook een antwoord op hoe je je baby een slaapritme kunt aanleren?

Of je baby nu 1 maand oud is of 6 maanden oud. Een slaapritme is voor alle partijen ontzettend fijn. Dan weet je baby waar hij aan toe is, en kan jij even me-time inplannen, of de was doen, de vaatwasser leeg ruimen, stofzuigen.. Een opgeruimd huis zorgt ook voor rust in je hoofd! Ik heb voor jou verschillende slaapgidsen op een rij gezet. Deze slaapgidsen kan je gratis of voor een paar euro aanschaffen. Wat is nu een paar euro in ruil voor een goede nachtrust?


Verschillende slaapschema´s baby

Je leest hier meer over de verschillende slaapschema's van baby's. Of het nu gaat om een newborn baby of een baby van 6 maanden. Met een slaapschema kan je al veel rust creëren in huis, omdat iedereen snel genoeg weet waar hij of zij aan toe is. Of het nu gaat om jezelf, je partner of opa en oma die komen oppassen. Je leert wat je zelf kunt doen om meer regelmaat te creëren voor je baby en wat je kunt doen als je er zelf echt niet meer uit komt. Ook kan je hier de geheime blauwdruk voor zelfstandig leren slapen GRATIS downloaden.

 

Slaapritme baby 3 maanden

Wanneer je baby nog maar 3 maanden oud is, dan denk je vaak dat het lastig is om een slaapritme aan te leren. Maar niets in minder waar. In de Newborn gids tot 16 weken zijn vele tips en tricks die jou kunnen helpen.


In deze newborn gids voor kleintjes tot 16 weken leer je alles over; Hechting, Slaapomgeving en associaties, slaapschema's, wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze? En dé bekende shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd. Daarnaast krijg je meer informatie over reflux en voeding en veilig slapen. 

Slaapritme baby 4 maanden

Wanneer je baby 4 maanden is, dan is dat echte kleine er wel af. Je baby wordt steeds wijzer en leert bijna elke dag iets nieuws. Het is dan ook ontzettend fijn als je baby goed leert te slapen. Met de slaapgids van 0-4 jaar kan jij in ieder geval beginnen om je baby nu wat meer ritme te geven. 

Slaapritme baby 5 maanden

Als je baby 5 maanden is dan gaat het hard. Hij leert zichzelf steeds beter kennen van omrollen tot zijn armspieren trainen. Die rammelaar heeft het maar zwaar! Door al die oefeningen en trainingen is een goede nachtrust noodzakelijk om de volgende dag weer aan de bak te gaan. Met de slaapgids van 0-4 jaar kan je je baby helpen om zijn welverdiende rust te pakken.


 

Slaapritme baby 6 maanden


Wanneer je baby 6 maanden oud is besef jij je dat je al op de helft zit van zijn babyleven. Nog 6 maanden er bij en dan is je kleintje geen baby meer maar een dreumes. Wat gaat de tijd toch snel. Lekker kletsen en veel spelen hoort er allemaal bij. Jij wist misschien niet dat een baby zo druk kon zijn? ;) Anyway, lekker slapen is een must voor zowel je baby van 6 maanden als jezelf. Misschien gaat hij deze maand wel voor het eerst zelf zitten? Met de slaapgids van 0-4 jaar kan je je baby helpen om weer goed op te laden en de volgende dag weer uitgerust te gaan spelen. 

Slaapritme baby 7 maanden

Bij 7 maanden dan moet je uitkijken want hij gaat waarschijnlijk snel de kamer door. Of het nu tijgerend is of misschien al wel kruipend. Kijk maar uit baby's kunnen snel zijn! Ook zwaaien, brabbelen en je na doen hoort er bij. Wil je ook meer weten over slapen voor een 7 maanden oude baby? 

Slaapritme baby 8 maanden

Eenkennigheid en verlatingsangst zijn tekenen dat je baby steeds meer van de wereld om hem heen gaat zien. Hij gaat snappen dat je als ouder weg kan gaan en laat het dan goed weten, vaak wel met geluid. ;) Probeer ook hier een ritueel voor te vinden, dit is voor alle partijen beter. Net als afscheid nemen kan gaan slapen ook opeens een nieuwe fase zijn. In de gratis slaapgids staan tips om je slaapritueel in stand te houden. 

Slaapritme baby 9 maanden

Wanneer je baby 9 maanden is, dan heb je weinig tijd meer voor jezelf. Je bent de hele tijd je baby in de gaten aan het houden. Klimmen, klauteren en zich steeds sneller voortbewegen over de grond hoort er allemaal bij. Ook kan hij met zijn kleine vingertjes nu steeds beter speelgoed pakken. Je bent er maar druk mee! Hoe fijn als je baby goed slaapt om zo zijn welverdiende rust te kunnen pakken. Dan is hij de volgende dag weer opgeladen voor nieuwe avonturen.


 

Slaaptrainers voor kinderen

Een slaaptrainer is een hulpmiddel waarmee je je kind beter kan leren slapen. Sommige kinderen vinden het lastig om in slaap te komen en andere kinderen zijn onrustige slapers. Ze worden soms juist te vaak of juist te vroeg wakker.


Er zijn verschillende soorten slaaptrainers op de markt en voor verschillende leeftijden. Er zijn slaaptrainers voor baby's en voor een ouder kind beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld een slaaptrainer schaap, slaaptrainer wekker, slaaptrainer pinguïn of een slaaptrainer dino.


Bedlampje voor kinderen

De verschillende slaaptrainers hebben verschillende functies. Je hebt bijvoorbeeld een slaaptrainer met een nachtlampje. Het lampje kan je langzaam uit laten gaan in de avond met een dimmer. Of kies voor een timerfunctie. Maar misschien is het voor je kind veel fijner om het lampje aan te laten staan.


Kinderwekker

Ook zijn er verschillende mogelijkheden om je kind te leren wanneer hij of zij uit bed mag met de hulp van een kinderwekker. Een kinderwekker is er in verschillende uitvoeringen. Mijn favoriet is de Zazu slaaptrainer pinquin. Je kunt met behulp van de kleuren van het lampje instellen wanneer het kind uit bed mag, bijvoorbeeld oranje als het kind bijna uit bed mag en groen als je kind uit bed mag. Ook zijn er apparaten met een White Noise functie. White Noise houdt in het kort gezegd in dat het geluiden filtert zodat je kindje hier geen last van heeft en rustig kan doorslapen.


Ik heb de 10 beste slaaptrainers op een rij gezet voor je. Lees hier verder voor meer informatie.

 

Wat is een White Noise machine


White noise of witte ruis is eigenlijk niets meer en niets minder dan een constante ruis. Voor veel mensen klinkt het vreemd witte ruis. Want als je wilt slapen wil je toch juist geen ruis maar stilte om je heen? Ik leg het je uit!


Het is onderzocht en het blijkt dat de constante witte ruis een ontzettend kalmerend effect heeft. Het doet je waarschijnlijk denken aan de baarmoeder door het suizende geluid van het bloed wat heen en weer stroomt. Veel kinderen vallen ook snel in slaap tijdens een geluid zoals bijvoorbeeld het autorijden of stofzuigen. Dit komt door het kalmerende geluid, wat alle andere geluiden maskeert.


Als je niets anders meer hoort dan alleen een suizend geluid dan is dit zeer bevorderlijk om in snel in slaap te vallen zowel voor kinderen als volwassenen. Nu je weet wat white noise of witte ruis is, ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de White Noise Machine. Want wat is een White Noise Machine precies? Ik leg het je uit, lees maar mee:


Allereerst een White Noise Machine of witte ruis machine is hetzelfde product. Omdat deze machines overgewaaid zijn uit de Verenigde Staten blijft de naam White Noise Machine hier nog steeds rondwaaien. Maar we hebben het dus gewoon over hetzelfde apparaat.


Een White Noise Machine is een apparaat die de witte ruis nabootst. Het is vaak een klein apparaat die je in de kamer kan zetten waar jij of je kind/baby slaapt. Er zijn vaak meerdere geluiden aanwezig op het apparaat die je kunt afspelen. Hierdoor biedt je een natuurlijke oplossing om in slaap te vallen. Je kunt het apparaat de hele nacht aan laten staan.


Een White Noise Machine zorgt voor een filter van de ruis van buitenaf waardoor jij beter leert doorslapen. Daarnaast zorg witte ruis zorgt ervoor dat de koppeling tussen de verschillende slaapfases verbetert wordt. Hierdoor kom je makkelijker in je REM-fase waardoor je een betere nachtrust hebt en je uitgerust wakker wordt.


Klinkt te mooi om waar te zijn denk je misschien? Het is natuurlijk geen oplossing als je lijdt aan insomnia of andere langdurige klachten bij slaapproblemen. Maar een White Noise Machine kan een goede oplossing zijn als je écht last hebt van geluid om je heen om in slaap te komen en goed door te kunnen slapen.


Wil je meer weten over de verschillende white noise machines? Lees dan verder in mijn blog over de white noise machines. (met kortingscode voor een white noise apparaat!)


Voor meer informatie over white noise en algemene slaaptips is nu ook de gratis slaapgids beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

 

Slaapcoach inschakelen?

Wanneer je er na alle tips toch niet uitkomt en je het ontzettend lastig vindt om regelmaat te creëren of een goed slaapritme te krijgen voor je kind, dan kan het inschakelen van een slaapcoach een goede oplossing zijn.

Mooie quote die ook voor jou van toepassing kan zijn uit het boek de jongen, de mol, de vos en het paard:


“What is the bravest thing you’ve ever said?” asked the boy. “Help,” said the horse. “Asking for help isn’t giving up,” said the horse. “It’s refusing to give up.”

Stel eens voor dat er iemand is die jou binnen enkele weken kan helpen met het toepassen van een slaapritme voor je baby. Hoe fijn is het als je weer een keertje wat langer kunt opblijven en die film kunt afkijken zonder in slaap te vallen ;) Voor elk probleem is een oplossing en soms is de oplossing makkelijk dan je denkt.


Wil jij ook dat je kindje op een liefdevolle manier een slaapritme krijgt aangeleerd? Dan is een slaapcoach misschien wel een zeer goed idee! Je kunt nu gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen, ik zou zeggen; waar wacht je nog op? Wil je meer informatie over een slaapcoach voor je baby? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in van 15 minuten. De slaapcoach kan jou precies vertellen wat je kunt verwachten. 

De verschillende slaapgidsen op een rij!


Krijg meer grip op jouw pasgeboren kindje - alles wat je moet weten.

 • Hechting

 • Slaapomgeving en associaties

 • Slaapschema's

 • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?

 • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd

 • Reflux, voeding

 • Veilig slapen & dutjes en meer! 

Wat kun je in de dutjes schema allemaal verwachten?

 • Belang van een goede slaaproutine

 • Wat voor ouder ben jij?

 • Wakkertijden en slaapsignalen

 • Inbakeren

 • Veilig slapen

 • Doorslapen, valt het te trainen?

 • Structuur voorbeeld routines voor ELKE leeftijdsgroep van 0 t/m 4 jaar 

Tijd om eindelijk te fluiten naar jouw vroege vogel!


 • Wat is té vroeg?

 • Hoe handel je consequent met vroege vogeltjes?

 • Inbakeren

 • Wanneer is je kleine een vroege vogel?

 • Biologische klok

 • Hoe komt het dat je kleine een vroege vogel is?

 • Praktische oplossingen en tips voor jouw vroege vogel! 


Ontdek alle feiten en weetjes waar jij naar op zoek was maar niet gevonden kreeg...

Leer jij hoe voor jouw kindje een betere basis vormt voor de meest voorkomende onderwerpen omtrent slaap!

 • Tips voor betere en langere dutjes

 • Oplossingen hebt voor vroeg wakker worden

 • Bezinkingstechnieken en methoden op basis van leeftijd

 • Hoe om te gaan met nachtelijk wakker worden

 • De 2 grote slaapbarrières en hoe je ze kunt over overwinnen

 • Wanneer je slaapregressies kunt verwachten + hoe je er doorheen kunt komen

 • Problemen oplossen - waarom slaapt mijn baby niet door? 


Gratis slaapgids voor startende dromer(tjes)!

Direct GRATIS te downloaden!

 • Start voor een goede basis van slaap

 • Uitleg white noise met extra slaaptips voor baby's en ouders

 • Voordelen white noise (witte ruis) + Stappenplan!

 • Slaapschema Voorbeeld
 

Vraag altijd advies aan een arts of andere gekwalificeerde gezondheidswerker als je vragen hebt over een medische aandoening.

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page